Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co widać na zdjęciach to membe deep; saulosi coral mają pasy i to mają ich więcej niż zwykłe :wink: ale z tego co czytałem to ryby te są spokrewnione niektórzy twierdzą nawtet że to wynik krzyżówek :?:

Opublikowano
Z tego co widać na zdjęciach to membe deep; saulosi coral mają pasy i to mają ich więcej niż zwykłe :wink:

No nie tak do końca. Kiedyś na ten temat wypowiadał się na forum Harisimi i Meth. Chodziło o to, że występują tez odmiany bez wyrażnych pasów. Z tego co pamiętam to chodziło o kolejne pokolenia.

Opublikowano

też czytałem tą dyskusję i do końca nie wiadomo jakie jest pochodzenie jednego i drugiego gatunku :)

Może hary zajrzy na forum to będziemy mieli opinie eksperta co to właściwie jest :)

Opublikowano

W nocy przejżałem chyba 1000 zdjęć saulosi coral i samce (jedne bardzo intensywne, inne mało wyraźne), ale jednak mają choćby delikatne pionowe pasy. Moja ryba nie ma. Raczej zapowiada się, że będą to pasy poziome, albo jakiś nieregularny wzór... czas pokaże. Wybarwienie następowało u niej identycznie jak w linku, który załączyłem w postach powyżej. Jeśli rya z linku to Msobo, to obstawiałbym, że mam Msobo. Z drugiej strony sprzedawca wypowiedział się w poście poniżej, że nie posiadał tych ryb, więc jeśli nie posiadał (a nie mam powodów żeby mu nie wierzyć), to nie może być Msobo. W sumie to chciałbym, żeby wyszedł z tego Saulosi Coral. Miałbym mniej więcej to co chciałem mieć. Narazie typujecie:

1. Saulosi Coral

2. Msogo Magunga

3. Mambe Deep

4. Johani Red

z dość mocnym wskazaniem na Saulosi Coral. Mam nadzieję, że może sam sprzedawca i inni doświadczoni koledzy się wypowiedzą... a jeśli teraz jednoznacznei nie ustalimy, co to za gatunek, to pozostaje czekać.

Opublikowano

Zadne to membe deep, dla mnie to typowy, saulosi, ew coral. Tak juz sie wybarwiaja te pokolenia F1000000. Z reszta, jakbys to kupil, jako membe deep to tez powiedzialbym ze to coral - saulosi coral.

Gdzie sie podzialy prawdziwe deepki? Nie wie ja.

Opublikowano

Dobrze by było, żeby to były Saulosi Coral. Kupiłem je jako zwykłe sauloski, ale ...? Poczekam jeszcze, może Malawian się wypowie, w końcu to od niego mam te rybcie. Jeśli to rzeczywiście Saulosi Coral, to nie bedę zły :)