Skocz do zawartości

Testy NO2/NO3 SeaChem,salifert,jbl? Pytanie do morszczaków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A moim zdaniem zdecydowanie łatwiej porównać kolory próbki ze skalą, zwłaszcza w przedziale 0-2mg/l. Ten przedział to 1/3 całej skali. Wszystko zależy jakie przedziały wartości chcemy zmierzyć. Zarówno Seachem jak i Salifert są stosowane w akwarystyce morskiej i tam poziomy azotanów powinny być niemierzalne lub bardzo bliskie zeru. A co do skali barw w teście na NO3 JBL'a dalej twierdzę, że to jedna z największych porażek tej firmy.

Opublikowano

Ja zdecydowanie mam mniej problemów z odczytaniem skali JBL.Kolory masz od żółtego do czerwonego i zdecydowanie łatwiejsze do odczytania.Co prawda skala mniejsza niż seachem ale wystarczająca.IMO skala barw seachem to jedna wielka porażka.

Opublikowano

Niektórzy potrzebują dokładnej skali w przedziale 0-5mg/l a inni 30-50mg/l. Każdy wybierze sobie to, co mu bardziej odpowiada. I dlatego wybrałem.....Salifert'a

• 4 lata później...
Opublikowano
Hmm, a na teście jest napisane mg/l = ppm. To jak to jest ?
Tu nie chodzi o ppm czy mg/l tylko o prawidłowe odczytanie wyników. Kto korzystał z tego testu to wie o czym piszę;)
Opublikowano

Czyli 100ppm to w rzeczywistości 10mg , tak ? Opisz coś więcej aarset , bo wiesz kupując taki test ktoś może mieć mega mętlik , test jedno , a życie drugie ;-).