_VENOM_ Opublikowano 28 Października 2009 #1 Opublikowano 28 Października 2009 Witam wszystkich. Planuje restart mojego pierwszego zbiornika malawi. Stoi on ponad rok. Z malawi zaczynałem od 112L akwarium. Obecnie mam 300L 120x50x50. Pomyslałem, ze skoro restartuje baniaczek to moze zmienie też gatunek ? Przekopałem sieć w poszukiwaniu nowych pupili i natrafiłem na pewnie gatunek który mnie zafascynował ubarwieniem. Ale mam mały problem. Nie moge wyszukać informacji na temat tego gatunku. Chodzi o M. zebra chilumba Maison Reef. W dalszym ciagu chce mieć akwarium jednogatunkowe. Oto moje pytania : 1) Czy moje akwarium bedzie optymalnym baniakiem dla tego gatunku ? Myslałem o 2 samcach i 4-5 samiczkach 2) Jakie rozmiary osiaga ta ryba ? 3) Czy jest ona agresywna ? 4) Czy w Polsce moge ją dostać ? Szukam i szukam i nie moge znaleźć ;/
kisor Opublikowano 29 Października 2009 #2 Opublikowano 29 Października 2009 Nie wiem, czy ktoś poza mną ma tę odmianę u siebie, więc pozwolę sobie opisać kilka swoich obserwacji. Pisałem już koledze na PW, ale może warto, by na trwałe co nieco na forum o tym niebywale pięknym gatunku było. Ryby mam od początku czerwca. Jedynym znanym mi źródłem w Polsce jest TanMal, który ściąga te ryby od niemieckiego importera. Ryby nie są stale dostępne, podobno są z odłowu. Bywały kiedyś chyba też F1. Ja zamówiłem układ 2+4 (8-11cm), dotarło do mnie 4+2 (5-6cm), jednak nie chciałbym tutaj rozwijać tematu rzetelności i podejścia do klienta tej firmy, bo to temat rzeka na inny wątek. Z układu 4+2 zostało mi 3+1, 2 ryby padły, nie znam przyczyny. Za 2 dni mam dostać dodatkowe 3 samice, żeby zwiększyć obsadę i zbliżyć układ do tego planowanego. Tak więc, ryby mam prawie 5 miesięcy. Przez ten czas samce osiągnęły ok. 10-11cm, samica, która już 2 razy inkubowała ma ok. 7cm. Akwarium standard 375 litrów. Pływały od początku z msobo i małymi trewavasami. Samiec maisonów zajął większość akwarium gdy osiągnął 8cm i zepchnął dotychczasowego szefa msobo 10cm w kąt. ad 1). Nie wiem. Wydaje mi się, że może 120cm być za mało. ad 2). Przeglądając internet i uśredniając wyniki powinna osiągać ok. 15cm (CF podaje nawet 7 cali, czyli prawie 17cm) . Dlatego też ja osobiście nie wpuściłbym jej do 120cm, lubię jak długość akwarium jest przynajmniej dziesięciokrotnością max wielkości ryb. Jakoś lepiej to wygląda. ad 3). To wyjaśnia poniekąd punkt 1 - ryba jest już bardzo silna, agresywna, rozstawia wszystkich po kątach, bez pardonu uderza pyskiem ryby, które akurat są w pobliżu. W trakcie tarła dodatkowo ta agresja wzrasta i samiec zgania wszystkie ryby na drugą połowę akwarium i pilnuje by na jego 70-80cm nikt w tym czasie nie wpływał. Obawiam się, że gdy osiągnie jeszcze 2-3cm więcej, będzie terroryzował całą resztę i zdominowane samce lekko mieć nie będą. Tu może wypowie się Hari, który ma bliźniaczą odmianę Luwino Reef i zdaje się jego ryby doszły już do ok 15 cm. ad 4). Tak jak pisałem, w Polsce odłów ma tylko TanMal, ale może da się przez Słowację lub Czechy od tego samego importera ściągnąć, może taniej, może drożej, nie wiem. Pokoleń F1 i dalej nie spotkałem. Podsumowując - nie polecam do 120cm, myślę że moje akwarium to takie absolutne minimum jeśli chodzi o długość baniaka. Druga rzecz - jednogatunkowo nie prezentowałoby się tak dobrze, gdyż ładny będzie raczej jeden samiec. Podaję znane mi linki z fotami i opisami tej ryby: http://cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=2290 http://www.malawi-dream.info/Maylandia_ ... n_Reef.htm http://www.franchi-cichlids.com/galerie ... g_view.htm
MalawiHobby Opublikowano 29 Października 2009 #3 Opublikowano 29 Października 2009 Ty trzymasz tą rybę w 4gatunkowym akwarium 375l a 300l dla 1gatunku to za mało? :?:
kisor Opublikowano 29 Października 2009 #4 Opublikowano 29 Października 2009 Myślę, że 120cm to za mało, a nie 300 litrów. Żaden z 4 gatunków, które mam, nie jest dorosły. Zebry mają 10cm, msobo 8-10cm, parallelusy 7cm, hongi 2cm. Tu chodzi o to co ryba tak temperamentna może zrobić innym samcom. Jeśli dasz tylko 2-3 samce do takiego akwarium i zrobisz jednogatunkowe, to moim zdaniem będzie większy młyn, niż jak prócz nich pływają dodatkowo samce innych gatunków i agresja rozkłada się na więcej ryb. To się nazywa kontrolowane przerybienie.
_VENOM_ Opublikowano 29 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 29 Października 2009 Nie no luzik. Nie chce meczyć ryb. Albo do saulosi dołoże jakiś inny gatunek albo zostawie malawi za soba i zrobie akwarium roslinne. Mam jeszcze tydzien czasu bo za tydzien bedzie restart akwarium 70%-30% na malawi ;P Tak apropo małe OT. Co byscie proponowali dodać do saulosi 2+4-5 ? Coś co bedzie pasowało kolorystycznie U mnie w zoologu pływa mix wiec musze jakoś wybierać interesujace mnie gatunki.
greghor Opublikowano 30 Października 2009 #6 Opublikowano 30 Października 2009 Swoją drogą Kisor czytając Twój opis zebry, znając zachowanie parallelusów z mojego akwarium i mając na uwadze opisy zachować hongi, to gratuluje odwagi dobierając taką obsadę 8)
harisimi Opublikowano 31 Października 2009 #7 Opublikowano 31 Października 2009 Przepraszam, że odzywam się dopiero teraz ale przez budowę nie mam na nic czasu, nawet na ukochany klub. Kiss wywołał mnie do tablicy więc powiem krótko i trochę dłużej to umotywuję. Akwarium długości 120 cm pomimo sporego litrażu nie nadaje się dla chilumb. To wielkie i silne rybska. Szczerze mówiąc w moim akwa 150x50x60 wcale nie jest im za luźno ale te 150 cm to absolutne minimum zważywszy, że moje kochanie ( dominujący i jedyny samiec ) potrafi zająć w czasie tarła tak ze 100 cm jako rewir . Z samcami było tak, że gdy były same było w miarę ok ( najpierw miałem 5 samców, cóż pech ) ale jak w drugie turze kupiłem im 4 kobietki to redukcja nastąpiła błyskawicznie ( wtedy były w baniaku 150x50x50 ). Jeden samiec to raczej norma w zbiorniku 150 cm. Venom do saulosi dodaj Ps. elongatus spot albo Metriaclima livingstoni. IMHO of kors
danielj Opublikowano 1 Listopada 2009 #8 Opublikowano 1 Listopada 2009 Mam możliwość obserwacji tych ryb w 960l , razem z Aceii , i jeszcze dwoma innymi gatunkami , mimo , że samiec zebry ma dopiero 10cm , to cały baniak jest właściwie jego , jeśli więc mógłbym coś powiedzieć , to.... nie wsadzaj do tych 120cm zebr
kisor Opublikowano 2 Listopada 2009 #9 Opublikowano 2 Listopada 2009 Swoją drogą Kisor czytając Twój opis zebry, znając zachowanie parallelusów z mojego akwarium i mając na uwadze opisy zachować hongi, to gratuluje odwagi dobierając taką obsadę 8) Na razie obsada jest raczej testowa, ryby nie są wielkie, jak pisałem wcześniej. Na 90% 1 gatunek wyleci jak zrobi się za ciasno/za nerwowo. Przypuszczalnie będzie to parallelus, którego nie planowałem, a wziąłem z ciekawości. Może też msobo wymienię na coś innego. Nie wiem, taki czas eksperymentów mam teraz i szukania obsady.
greghor Opublikowano 2 Listopada 2009 #10 Opublikowano 2 Listopada 2009 Rozumiem. Sytuacja wśród moich parallelusów zmieniała się bardzo szybko. Z w miarę stabilnego układu - 2+6, zrobiło się nagle 3+5, potem poległ trzeci samiec i niestety przy okazji dwie samice. Jednego samca sam się pozbyłem i zostało prawie idealne 1+3. Niestety samice też w ciągu kilku dni przeprowadziły redukcję, więc mam teraz 1+1 i całkowity spokój w akawrium. Ty masz z tego co piszesz nieco inną sytuację, poza tym więcej doświadczenia niż ja - pewnie to wszystko lepiej poukładasz;)
Rekomendowane odpowiedzi