Skocz do zawartości

Filtry wewnętrzne - nie jestem zadowolony :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minoł miesiąc od mometuzałożenia przez milca tego topicu ale przez ten czas coś przetestowałem w sprawie fluvali.

Jak pisał milc, ja a i inni widzę że maja podobne odczucia to standardowe wkłady do wewnetrznych fluvali są do bani - zbieraja tylko grubsze zanieczyszczenia a wszelki drobiazg jest rozdmuchiwany.

Jak pisałem powyżej w głowicy Hagenowskiej PH802 zacząłem stosować watę filtracyjna sery [niektórzy wywalaja koszyk na wkłady i mocuja gąbkę ale ja zgubiłem tą rurkę/zaczep do gąbki] więc po prostu ten wałeczek jaki jest na oryginalną włuknina owijałem tą watą i z efektu byłem zadowolony. Postanowiłem tez ta watę przetestować we Fluvalach a konkretnie na modelu 3+ wywaliłem gąbki i w ten koszyczek po przycięciu odpowiedniego kawałka wsadziłem watę filtracyjną sery - efek bardzo zadawalający bo z takim wkładem ten filterek zaczął zbierac nawet najdrobniejsze zabrudzenia i tak jak po tygodniu pracy z gąbką to była ona ledwo brudna to po tygodniu pracy z watą jest ta wata dość mocna zasyfiona :D czyli sukces. Jedyny minus to oczywiście spadek przepływu i jeżeli filtr jest "ponadwymiarowy" to oki bo np ja wcześniej na gabkach miałem go lekko skręcony teraz na wacie jest 100% otwarcia a dmuchanie jest i tak słabsze [ale czyszczenie i tak lepsze] Problem może być wtedy kiedy filtr ten na gabkach i 100% otwarciu i tak ledwo sobie radzi z cyrkulacja wody.

Co do ekonomi tez jest dobrze ponieważ ta wata jest bardzo tania i wydajna i mimo że mozna ja płukać to ja ją zmieniam za każdym razem bo nie dojść że ciężko ją wypłukac to jeszzce koszt zuzytaj wody do płukania byłby chyba wiekszy niż koszt nowego kawałka waty.