Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przywiozłem w sobotę kilka różnych dorosłych sztuk od szwagra ( 1 M.E.Red Red samiec, 1 Pseudotropheus crabro samica, 3 Pseudotropheus socolofi mieszane i 1 Labeotropheus fuelleborni) . W niedziele dokupiłem naprawdę sporą sztuke po taniości samca Pseudotropheus crabr foto w galerii. Wczoraj wyłowiłem zdechłą dorosła (9-10cm) samice Maylandia crabro czy Pseudotropheus crabro jak go zwał tak zwał chodzi o Szerszenia. U niego było wszystko w porządku. Inne rybki żyją i mają się jak najlepiej poza 2 samcami M.E.Red Red zdominowanymi przez jednego nowego i większego. Woda NO2-0,00 ,NO3-ok,20-25 PH-7-7,5 NH3 i NH4 około 1. Wszystko jest oki co się mogło stać z dziewczyna???? :(:(

Opublikowano

Może i jest 0 NH3 i NH4 to test SERY kropelkowy, resztę mierzę JBL kropelkowym napisałem około1 może i być 0 nie dokładna skala. Ale inne moje podopieczne śmigają jak tralala od dawna, tą coś jakoś skręciło, i samca jej nabyłem dorodnego, może kres jakiś na nią przyszedł??? u szwagra w 250L baniaku parametry były troszkę gorsze od moich i śmigała o 3 miesięcy

PS. Może adorator za mocno napierał, hihihihihhi :wink:

Opublikowano

powinno się w związku z wprrowadzeniem nowych ryb, wprowadzać kwarantanne, po pierwsze po to aby sprawdzić czy ryby są zdrowe, po drugie aby przyzwyczaić ryby do nowych warunków w twoim akwarium , nie powinno sie wrzucać ryb z brudniejszej wody do czystszej w sposób gwałtowny - więc to może być przyczyna 1.

Druga to to że w nowym baniaczku toczą się walki o dominacje wśród nowych ryb (na to bym stawiał ) i w zwiazku z tym zdarzają się zgony

Opublikowano
:(:(:( szkoda, bo była naprawdę ładna i spora o dominacje walczyły tylko M.E.Red Red (nowy przybysz wygrał) i Labeotropheus fuelleborni też mi przegnał trochę, jest gos juz na wylocie do znajomego. A ta nieszczęsna samica pływała gdzie indziej nie tam gdzie się biły. Nie zauważyłem jakiś dziwnych zachowań u niej była żywą rybką, do wczoraj, no ale cóż taki los Malawi wieczne walki o dominę to perwery z nich :wink::D