Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Chciałbym skonsultowac docelową obsadę do mojego zbiornika o wym.180x60x40. Ponad dwa miesiące temu wpuściłem kilka gatunków bardzo młodych rybek ok.2cm. Ryby ładnie rosną więc zaczynam powoli przygotowywac się do redukcji. Ryb wpuszczałem po 20 sztuk z gatunku (yellowków jest jeszcze więcej) po to żeby pewnośc,że będą samice. Oto gatunki które u mnie pływają:

Yellow

Maingano

Afra mbenji

Elongatus mpanga

Crabro

Red red

Lombardoi

Chciałbym poznac Wasze opinie jakie i ile gatunków zostawic i w jakich proporcjach płci? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano

Właśnie z tym mam problem...Yaro czy możesz mi napisac które z moich gatunków są mięso a które roślinożerne? Które z nich i ile będzie pasowało do mojego zbiornika.Myślę,że 180x60 to dośc zacna powierzchnia do pływania?

Opublikowano

Yellow - mięsożerca

Maingano - wszystkożerca

Afra mbenji - mięsożerca

Elongatus mpanga - wszystkożrca

Crabro - niby wszystkożerca, ale w kierunku mięskożercy

Red red - wszystkożerca

Lombardoi - roślinożerca

Pożegnaj się z lombardzkim a reszte zostaw w haremach na jednego samca 3-5 samic

Opublikowano

Nawet nie wiesz jak mnie ucieszyła Twoja wypowiedz :D bo właśnie z tych gatunków najmniej zależy mi na Lombardzkim. Czy wszystkie pozostałe gatunki dadzą radę w takim zbiorniku? Widzę,że stawiasz na układ z jednym samcem z gatunku?

Opublikowano

ile samców to rybki same sobie to ułożą, chociaż wątpię w wielosamcowość.

ja zostawił bym 5 gatunków, ale 6 to nie jakiś kosmos więc powinny dać sobie radę.

Opublikowano

Nie:) myślałam, że lombard jest wszystkożerny. Konings (choć to podobno nie wyrocznia) pisze, że żeruje także na planktonie... Ale jak napisałam - doświadczeni wiedzą - a mnie - się uczyć;)