Skocz do zawartości

Zmiana rozwiązania filtracji w moich 200l - więcej mocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No, idź do kolegi, zabierz, wsadź do akwarium, zrób przelew i sprawa załatwiona :mrgreen: Swego czasu miałem okazje kupić używaną koralie 3000l/h za 100 zeta i się głupi nie zdecydowałem "bo używana" :roll: Teraz za karę mam to badziewne chińskie jajko które kosztowało 70 zeta a jest warte może 20 :mrgreen:

Opublikowano

i niech zgadnę nie startuje płynnie tylko trzeba jej pomóc ręcznie :( .Sys możesz pomyśleć o marei lub tunze szczególnie ta druga polecana jest przez morszczaków

Opublikowano

tyle że Tunze daje po kieszeni :(

i niech zgadnę nie startuje płynnie tylko trzeba jej pomóc ręcznie
ten egzemplarz akurat startuje sam ale poprzedni wymagał pomocy (na szczęście szlag go trafił po 3 mies.)
Opublikowano
Sision.

Mam koralię o przepływie 2300l. Leży nieużywana. Jak chcesz wypróbować to nie ma sprawy.

Myśle, ze do 100cm będzie ok. Namiary masz.

Kontakt poszedł na pw :wink:

No, idź do kolegi, zabierz, wsadź do akwarium, zrób przelew i sprawa załatwiona :mrgreen:

Dzięki za pomoc, jakby były tu punkty "pomógł" to bym Ci przyznał :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć Sision. Chciałem zapytać, czy wypróbowałeś opcję filtracji z cyrkulatorem? Ja również mam mały problem z zaleganmiem odchodów na dnie. Więc albo zmienię głowicę szuta turbo N 750 na coś dwa razy mocniejszego, albo dołoże cyrkulator?

Opublikowano

niewykluczone że i jedno i drugie należałoby zrobić, ale ja zacząłbym od cyrkulatora. Jest lepszy do poprawiania prądów wody w akwarium - łatwiej go precyzyjnie nakierować i ma szerszy strumień

Opublikowano

Szczerze mówiąc na 100 cm akwa nie bardzo wiem, jak mocny musiałbym dać ten cyrkulator? Jedni piszą, że 1000 l/h mają i że jest ok, inni że 3000 l/h. I czy ten cyrkulator najlepiej umieścić gdzieś zaraz przy dnie (ale chyba nie skoro na dnie mam piasek), czy np. w połowie wysokości akwa (oczywiście na przeciwległej ścianie niż mechanik)?