Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To najprostsze rozwiązanie , i najbardziej ekonomiczne , napisałem Ci o tym kilka postów wyżej , ale Twoja wola....

Czytałem i jestem wdzięczny :mrgreen: za każdą radę.Zawsze lepiej popytać niż bez sensu wywalić nie potrzebnie wydać kasę .Dla tego każda podpowiedź mile widziana

Opublikowano
Aha - nie wiem jaki naprawdę opór daje filttr sznurkowy.

Właśnie czasami warto coś spróbować zainstalować, aby wiedzieć o czym się pisze, same wzory i teoria czasami to za mało.

Co do oporów filtra są one w układzie największe z wszystkich pozostałych.

Oczywiście podnoszenie słupa wody ma znaczenie, ale ten opór jest znacznie mniejszy niż filtra. Przy zabrudzeniu filtra opór staje się jeszcze większy i może się okazać że woda wogóle po pewnym momencie przestaje przez układ płynać.

Po drugie filtracja mechaniczna powinna być w miarę mocna, zasysać brudna wodę z pewna siłą, niestety jeśli uważamy że 2000 l spowolni się do 1000 l/h to może sie pomylić, pompa ma 2000l/h gdy nie ma żadnych oporów, z każdą przeszkodą przepływ spada i tak jak powiedziałem nawet czysty filtr jest największym oporem w układzie, z dnia na dzień gdy się zabrudza to opór jest jeszcze większy.

Opublikowano

Co do oporów filtra są one w układzie największe z wszystkich pozostałych.

Oczywiście podnoszenie słupa wody ma znaczenie, ale ten opór jest znacznie mniejszy niż filtra

nO, w tym przypadku się zgadzamy, chociaż straty na wys. podnoszenia nazywasz oporem filtra :) .

Ale podasz jakieś konkrety? A może ktoś wie, jakie opory daje świeży filtr sznurkowy ? Wg producenta max to 8m słupa wody, po czym należy go już tylko wymienić. A jakie są minimalne -czyli świeżego typu 5-10 mikro ?

Opublikowano

5-10 mikro chyba nikt nie używa, zaczynamy od 20 mikronów a jak ktoś ma dostęp to najlepszy filtr to 50 mikronów, świeży filtr w zależności od tego jak pompa zachowuje się pod obciążeniem to strata rzędu ok. 40 - 50 procent, potem już jest tylko gorzej.

Ja w swoich narurowcach przestałem używać filtrów sznurkowych, kupiłem taki pojemnik na media filtracyjne, wypełniam go watą i jest super. poprawa znaczna

Opublikowano

ja używam 5 mikron , ale na kranówie bo lubię aby chwytało wszelkie zanieczyszczenia jakie tylko są. Odkłada się mi głównie żelazo, bo pomimo działania SUW i tak w rurach idzie tego dużo.

Opublikowano
Ja w swoich narurowcach przestałem używać filtrów sznurkowych, kupiłem taki pojemnik na media filtracyjne, wypełniam go watą i jest super. poprawa znaczna

Yaro , stosujesz włókninę do filtracji czy zwykłą watę kosmetyczną.Powiedz ,też jak często wymieniasz bądż czyścisz filtr

Opublikowano

nie no bez jajec :)

włókninę filtracyjną, wyrzucam ją co dwa tygodnie

ja używam 5 mikron , ale na kranówie bo lubię aby chwytało wszelkie zanieczyszczenia jakie tylko są. Odkłada się mi głównie żelazo, bo pomimo działania SUW i tak w rurach idzie tego dużo.

to tera przyrównaj ciśnienie w rurach do tego jaki wytwarza w akwarium pompa.

Opublikowano

to tera przyrównaj ciśnienie w rurach do tego jaki wytwarza w akwarium pompa.

o co Ci chodzi? Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ? To przeczytaj cały watek jeszcze raz, aż zalapiesz.