Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zadając te pytanie skazuje się pewnie na ostrą krytykę i śmiech, ale musze się zapytać? Po co właściwie jest filtr zewnętrzny? Czy nie wystarczy w akwarium filtr wewnętrzny? I po co stosować je razem?

Dziekuje z góry za odpowiedź.

Opublikowano

To czy filtr będzie w akwarium na zewnątrz czy w środku nie ma znaczenia, ważna jest rola filtra biologicznego, a taką spełnia np. zewnętrzny kubeł. Chodzi o dostatecznie duzą powierzchnię na jakiej osiedlą się bakterie nitryfikacyjne. które usuwają z wody pozostałości po przemianie materii ryb. Drugi z filtrów. po mocnym przepływie zajmuje się tylko filtracją mechaniczną, ponieważ trudno jest zapewnić wydajną fltrację biologiczną i mechaniczną jednocześnie jednym urządzeniem w akwarium z takimi brudasami jak pyszczaki.

Opublikowano

A jeżeli mam dobry filtr wewnętrzny (używałem go wczesniej w akwa ze skalarami i spisywał się bardzo dobrze) to nie musze montowac zeewnętrznego. Bo czytając inne posty wnioskowalem ze te dwa filtry sa niezbedne do prawidłowego funkcjonowania.

Mam jeszcze pytanie: który filtr jest lepszy zew czy wew? Poza tym ze zew nie zajmuje miejsca w akwa.

Opublikowano
A jeżeli mam dobry filtr wewnętrzny (używałem go wczesniej w akwa ze skalarami i spisywał się bardzo dobrze) to nie musze montowac zeewnętrznego. Bo czytając inne posty wnioskowalem ze te dwa filtry sa niezbedne do prawidłowego funkcjonowania.

Mam jeszcze pytanie: który filtr jest lepszy zew czy wew? Poza tym ze zew nie zajmuje miejsca w akwa.

Poczytaj sobie wątek poniżej Twojego pod tytułem "a może bez filtra biologicznego" i poczytaj troche o filtrach na tym forum - bedzie łatwiej.

Nie da sie powiedziedzieć który filtr jest lepszy bo z zasady karzdy z nich jest do czegoś innego. czy posiadanie dwóch filtrów zewnetrznego + wewnetrznego jest niezbedne to nie do końca tak. po prostu taki tandem nalepiej sie sprawdza kiedy filtr zewnetrzny czyli np kubełek spełnia rolę filtra bioogicznego i nieraz specjalnie montuje mu sie prefiltr na zasysie aby nie łapał brudów a wewnetrzny jest przeznaczony tylko i wyłącznie własnie do łapania brudu. Są oczywiście inne możliwości np mozna mieć dwa zewnetrzne kubełki [Harisimi tak ma i sobie chwali] ale na samym wewnetrznym nawet z komorą bio to jest duża kaskaderka zwłaszcza z malawijskimi pysiakami - napisz może co to za filtr i w jakim akwa on był no i oczywiście ile tych skalrów było że tak świtnie sobie radził - no i pytanie co uważasz za dobre radzenie - to że ryby żyły czy to że woda miała dobre parametry.

Opublikowano

Filtr AquaSzut Junior 500l/h. Ryby dobrze się czuły i parametry wody były dobre.Miały po około 25cm wysokości. Jednak je oddałem bo akwa mam troche dla nich za małe.

Opublikowano
Filtr AquaSzut Junior 500l/h. Ryby dobrze się czuły i parametry wody były dobre.Miały po około 25cm wysokości. Jednak je oddałem bo akwa mam troche dla nich za małe.

Co Ty tam trzymasz w tym akwa, 25cm wys?? Skalary olbrzymy?? :wink:

Opublikowano
80x40x30

Miały po około 25cm wysokości. Jednak je oddałem bo akwa mam troche dla nich za małe.

To z lekka hardcorowo bo skoro akwa ma 30 cm wysokosci a ryby 25 cm do tego trzeba przyjąć że masz jakieś podłoże w akwa a w dodatku wody nie leje się do pełna to wychodzi na to że jak ryba leżała na dnie to i tak płetwa grzbietowa wystawała z wody :(