Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z mlodymi demasoni , posiadam ich 11 szt. w 240l. od jakis 2 miesiecy maja one ok 3 do 4 cm. ale tych ryb wogole nie widze sa pochowane, plochliwe, nawet podczas karmienia sie plosza wyplywaja tylko na moment ze swoich kryjowek i niewiem co robic . poprostu juz nie mam do nich sil wyglada to tak jakbym mial 240l puste akwarium , a ryby tylko na doslownie moment wystawiaja glowy z za skal . czy istnieje jakies sensowne rozwiazanie tego problemu by demony nie byly tak cnotliwe , moze dolozyc im kolejny gat. ? prosze o rade

Opublikowano

spróbuj je przegłodzić ze dwa dni a potem przyklej jakiś pokarm w tabletkach do przedniej szyby, głód powinien zwyciężyć a jak zobaczą że nic im nie grozi to jest szansa że się przyzwyczają do otwartych przestrzeni :wink:

Opublikowano

chwilowo nie dysponuje aparatem ale cos sprobuje wrzucic jutro a parametry : ph 8 no2 0 no3 10 , oswietlenie to narva 30W oceanic nature wraz z blue lecz blue jest caly czas wylaczona wystroj to tlo cx5 i kupa duzych kamieni zdjecie akwa jest w galerii lecz teraz kamienie leza bardziej na plasko a demony chowaja sie wlasnie blizej tla i moje akwa stoi jakby puste

Opublikowano

kolor tla brazowo zielony tak samo jak kamienie duze lupki skalne podloze to piach rzeczny wymieszany z grysem dolomitowym akwarium stoi blisko drzwi naprzeciwko pieca kaflowego gdyz zmienilem mieszkanie na starym stalo w mniejszym pokoju blisko lozka i ich zachowanie bylo identyczne od malego . mam pytanie czy wina moze lezec w zbyt duzej liczbie kryjowek i zbyt malej ilosci demasoni , bo nie widze zadnych poscigow ucieczek itd. rybki sobie poprostu zyja , ze tak bym to nazwal

zmienilem obsade 2 miesiace temu by poobserwowac zachowanie ryb w akwarium jednogatunkowym , a od samego poczatku mam problemy z sama obserwacja ryb. i zaczyna mnie poprostu denerwowawac

Opublikowano

Ja miałem podobny problem na początku, gdy były pseudotropheus zebra z aurorą .Jako ,że zbiornik stoi w południowym pokoju gdzie światło słoneczne padało przez cały czas więc w ciągu dnia nie zapalałem sztucznego i ryby pływały .Problem zaczynał przy sztucznym oświetleniu chowały się i mogłem oglądać same skały.Zmiana nastąpiła gdy wpuściłem ornatusy .Może są bardziej ciekawskie ,może bardziej odważne, czy reszta się oswoiła z zbiornikiem najważniejsze jest to wieczorem mogę podziwiać swoje pyśki :mrgreen:

Opublikowano

i to jest wlasnie dziwne bo w tym samym zbiorniku plywaly rowniez mlode interruptusy i one tez sie tak chowaly dzisiaj wpuszcze na probe doroslego samca o.virginalis gold i zobacze co wtedy sie bedzie dzialo w akwa