Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr pracuje od nieco ponad 2 miesięcy. Dziś rano zauważyłem, że z wylotu mojego kubła (Eheim 2224) co jakiś czas wypadają białe drobiny. Kubeł jest wypełniony wkładami, które załączył producent tj: substratpro, ehfimech, gąbka i włóknina. Czy to możliwe, aby ta włóknina się rozpadła i przedostawała przez wąż wraz z wodą do akwa? Jest to póki co jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy (bo chyby przez 2 miesiące węże nie zaszły od wewnątrz jakimś syfem?). Rano na chwilę wyłączyłem filtr, po czym włączyłem ponownie i po starcie tych drobin wypadło więcej. Rano nie miałem czasu, ale zaraz popołudniu będę musiał go otworzyć i zobaczyć co jest?! Poza tym zauważyłem, że ryby zjadają te drobiny i to najbardziej mnie niepokoi.

Opublikowano

Przychodzą mi do głowy 3 rzeczy - powietrze, pył z ceramiki, osad z węży.

Pęcherzyki powietrza raczej byś rozpoznał, więc albo niedokładnie wypłukałeś ceramikę przed włożeniem do kubła albo z węży co jakiś czas coś odpada (raczej nic groźnego), przez dwa miechy mogły trochę zarosnąć, szczególnie jak pada na nie światło.

Włókninę z kubła tak czy siak wyciąg bo w końcu zapcha się na amen.

Opublikowano

Powietrze napewno nie. Pył z ceramiki też nie (te drobiny są większe). Być może masz rację i węże się zapchały. Może potwierdzić to fakt, że jak wyłączyłem i ponownie włączyłem kubeł to tych drobin wpadło i więcej i większe. Włókninę napewno dziś wyjmę. A węże radzisz jakoś wyczyścić (przypłukać)?

Opublikowano

Masz racje Bonio, włoknina jest cała. To coś jest w rudze prowadzącej z kubła do akwa. Scisnąłem ją, wstrzymując przepływ, później puściłem i w akwa mam biało... jakby padał śnieg. Z wylotu kubła wyleciało pełno tych paprochów. Wyglądają jak pokarm w płatkach tyle, że biały. Rozmontowałem więc rury z kubła i przepłukałem je pod dośc dużym ciśnienie... wyleciało w nich pełno tego syfu. W świetle dziennym te paprochy miały kolor żotło-brązowy... w akwa wygladały jakby białe no może kremowe.

Opublikowano

mówiłem ci nie trzeba było otwierać kubła to bakterie zawsze w nowych filtrach tak jest mieli to chyba wszyscy nie przejmuj się będzie dobrze te farfucle nie są szkodliwe

jak wsadzisz coś nowego do baniaka po pewnym czasie pokryje się galaretowatym "śluzem" to samo masz w rurach

Opublikowano

Napisaliśmy w tym samym czasie... wypłukałem rury z kubła... pełno tego wyleciało. Te paprochy jak sie okazało to podobno flora żyjąca... więc spoko.