Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, na początek przedstawię cała sytuacje. Tydzień temu standardowo w niedziele robiłem podmiankę wody 1/3 akwarium. Kilka dni potem woda nabrała dziwnego zapachu, nie był to zapach amoniaku czy czegoś z tych rzeczy, jakiś tak dziwny zapach. akwarium mam już kilka lat i czegoś takiego nie zaobserwowałem. Nie miałem czasu od razu zmienić wody bo musiałem skończyć prace dyplomowa. Wodę zmieniłem dopiero w poniedziałek, również 1/3 zbiornika. Dziwny zapach teraz wyczuwalny jest tylko zaraz przy powierzchni wody. Teraz karmiłem rybki, lukam a w jednym z rogów mam pływającą pleśń, mniej więcej 3x2 cm. i kilka mniejszych kolonii na linii wody. Spuściłem trochę wody i osunąłem pleśń, z szyb starłem gąbką a ten duży kawałek wyłowiłem do szklanki. Teraz pytanko, co to może być i dlaczego?

parametry wody

no2 - 0

no3 - 12

pH - 8,2

kH - 22

gH - 15

Wcześniej nie miałem żadnych problemów, woda w dalszym ciągu kryształ, ryby w porządku nie zauważyłem żadnych ognisk pleśniawki czy coś takiego. Jedyna rzecz jaka ostatnio pojawiła się w dużych ilościach to okrzemki na kamorkach.

pozdr.

pysi

Opublikowano

Czasami pleśni robi się tam gdzie jest otwór w pokrywie do wrzucania jedzenia . Jak wrzucamy pokarm i jak choć trochę spadnie na rant tej dziury i zmiesza się z wodą to po kilku dniach powstaje pleśni . A jak podnosiłeś pokrywę mogła wpaść a ty nie zauwarzyłeś bo zabrały ją ryby na tyły akwa .