Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety po powrocie z urlopu zauważyłem u jeden z rybek (pseudotropheus demasoni) objawy. Lekkie opuchnięcie brzucha, nitkowate odchody i nie pobieranie pokarmu. Rybke odłowiłem i wsadziłem do 20l akwa z wodą z głównego. Zastosowałem bactopur i podłączyłem napowietrzanie. Reszta obsady na razie bez objawów - czy w głównym akwa zastosować jakąś terapie?

Woda podmieniana regularnie 20% co 7-10 dni. Parametry w normie (no2 0, no3 12,5, pH 7,8), pokarmy tylko roślinne hikiri, sera floram, Nature food, tropical spirulina 36% forte i zwykła spirulina granulat, akwa 240l, obsada 5 dorosłych demasoni (w tym jedna z ikrą i jedna chora o której mowa) 4 młode 2-2,5 cm, Msobo magunga 4 dorosłe + 2młode 3cm. Filtracja tetra 1200+wew powerhed802.

Co do błędów jakie mogły spowodować chorobę to jedynie mogłem uszykować za duże porcje dla ryb i może były przekarmione chociaż nie wydaje mi się

Opublikowano

Jak to nicienie to oczywiście że będzie trzeba zastosować lek w akwa ogólnym . Moje ryby też tak miały tylko że za płetwami robiły im się nie wielkie rany i to było spowodowane przez nicienie a u twoich ryb może jeszcze tego nie widać bo choroba jest w niskim stadium rozwoju . Mam jeszcze jedno zastrzeżenie do pożywienia nie musisz dawać swoim rybom tylko pokarmów roślinnych możesz dawać też pokarmy takie jak mrożonki np; oczlik , kryl ale nigdy bron boże nie dawaj ochotki bo ona przenoś syfy .

Opublikowano

Generalnie bloat pojawia sie wraz ze zlym pokarmem/syfem w akwa. Ryba zestresowana, jest podatna na na patogeny. IMO Twoje menu, jest dla demasoni bardzo odpowiednie. Z reszta masz TU bardzo dobry tekst Naszego kolegi Marcina o bloacie. Dodawales jakies nowe rybby? Moze przytargales chorobe z zewnatrz.

Opublikowano

Jedyne rybki jakie były z zewnątrz to te 6 młodych o których pisałem(demasoni i msobo), ale są, z wydaje mi się, z w miarę pewnego źródła bo ze sklepu malawi. Rybki chyba mają się dobrze. Co do stresu to przy akwa nic już sporo czasu nie grzebałem - tzn. żadnych manewrów z dekoracją itp. Pokarm daje 1 do 2 razy dziennie w takich porcjach, że zazwyczaj jest zjadany w krótkim okresie czasu.

Dodam jeszcze, że zastosowałem chyba standardową procedurę przy wpuszczaniu nowych nabytków. Mianowicie wiadro wody spuszczone z głównego i do niego wpuszczałem młode następnie odławiałem z wiadra i do akwa

W akwa na chwilę obecną mam 2 samce demasoni i jednego msobo. Demasoni jak na razie nie szaleją, ale lubią pogonić inne osobniki ze swojego gatunku - może to jest źródłem stresu

Opublikowano

witam ponownie

Mój demasoni jest leczony już siódmy dzień. Opuchlizna mu zeszła, ale rybka nadal siedzi przy dnie w akwa szpitalu, jak zaczyna pływać to jest lekko pochylona na jeden bok.

Jak już pisałem leczę bactopurem sera. W związku z tym, że w szpitalu nie mam filtracji biologicznej to robie podmiany co 2-3 dni po 6-7l pól na pół woda z akwa i z kranu(akwa 16l) i podaję 1/4 tabletki. W szpitalu chodzi grzałka (woda ma temp 27 stopni) i napowietrzanie...

Pytanie czy mogę jeszcze jakoś pomóc tej rybie? Zrobić podmianę i spróbować jeszcze z Metronidazol'em? Jakieś rady Panowie i Panie?

Opublikowano

Metronidazol jest dobrym lekiem na pasożyty sam nim leczyłem swoje ryby i teraz są zdrowiutkie :):D dodam jeszcze że podobnie zachowywały się jak twój demason .