Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jednogatunkowe (150x50) akwa, najlepiej z wielosamcowa, spokojna obsada...

Wasze typy ?

Opublikowano

Nabe moje zdanie możesz poznać w każdej chwili wiec skupie się na 150x50 a tobie niech doradzają inni :wink:

150x50 i ? To jednak różnica czy 40 czy 60 cm wysokości. Powierzchnia dna jest istotna ale ilość litrów także. Więc poproszę o ten szczegół.

Opublikowano

Mam non mbuna, ale wielosamcowa jednogatunkowa obsada nie przychodzi mi do głowy, miałem 3 samce aulonocara jest jeden, bo tak chciał - dwa pozostałe gdybym ich nie wyłowił to nie byłoby co zbierać, pozostałe protomelasy /tanzania i taiwan/ dopiero dojrzewają i nie widzę ile czego, mam po 3 sztuki i mam najgorsze przeczucia po 3 samce niestety, więc zobaczymy, na razie 375 l ale lada moment min 720 l stanie. Możesz zrobić wielosamcowo i wielogatunkowo. Jeden gatunek = jeden macho, który trze wszystko równo z piachem :D

Opublikowano

@harisimi - 40h razem 300l;

@mirkot999 - na wielogatunkowo za male akwa, ja chce jednogatunkowe i juz :lol:

Opublikowano

hmm miejsca nie za dużo ale zmieściły by się tam na pewno mniejsze Aulonocara i do uszkodzenia oka bardzo prawdopodobnie wielosamcowo. Kontuzja na pewno wykluczyłaby rybę skaleczoną. Technika walki aulon i wielkość ich pysków niestety czesto kontuzje oka prowokują. Nie jest to jednak norma. Z odmian można wymienić sporo baenschi, ethelwynnae, hueseri, lwanda od biedy stuartgranti. Poza aulonkami m.in...Copadichromis virginalis gold, thinos, verduyni, Placidochromis electra. I jeszcze sporo gatunków ale już raczej jednosamcowo m.in Otopharynx lithobathes, Protomelas steveni taiwan czy Lethrinops nyassae

Opublikowano

w sunmie myslalem o lethrino... ale w kontekscie wielosamcowym... niestety, hmm...

Opublikowano

Też się ostatnio zastanawiam czy nie zrobić akwarium(150x50x60cm) jednogatunkowego właśnie z Lethrinopsami. Rozmawiałem z ludzmi, którzy je trzymali i podobno są to idealne ryby żeby je trzymać same w dość dużej grupie ok. 10szt. Przy tym gatunku jest podobno wielka szansa, że uda się wielosamcowo i będzie spokój. U mnie Lethrino, które mają po ok. 10cm jeszcze ani razu się nie złapały za pyski ani nie pogoniły... Tutaj masz filmik z tarłem tych ryb, moim zdaniem samiec jest bardzo spokojny jak na tarło: