Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze jakby mnie było stać to tylko w LEDy bym wchodził.

Na dłuższą metę taka lampa się zwraca... miesięcznie oszczędzamy kilkadziesiąt złotych w stosunku do HQI więc po paru latach na samym pradzie jesteśmy do przodu.... No i efekt musi być niesamowity... Pamiętam jak troche o tym czytałem jak Makok coś zaczął kombinować...

Nawet do Chin dzwoniłem pytać się co i jak (pracuje w Chińskiej firmie, połączenie z Chinami mamy za friko, no i chińczyków pod ręką co by się dogadali....)

W Polsce dobre diody kosztują majątek. Do tego chłodzenie, soczewki, zasilacze.... Nawet DiY to już w tysiączki idzie...

Opublikowano

Misyo , u Przemka w nano-reef kupisz gotową lampe , tylko powiesić nad baniakiem:)

Fakt , że to koszt ok 4-6k pln , ale efekt....bajka :D

Opublikowano
Misyo , u Przemka w nano-reef kupisz gotową lampe , tylko powiesić nad baniakiem:)

Fakt , że to koszt ok 4-6k pln , ale efekt....bajka :D

czy to dużo ? pożądne lampy np. Giesmanna też sporo kosztowaly, a jadą albo na HQI albo T5/t8.

Można kupić firmową lampę 4x54W w cenie ok. 1000 zł - bez świetlówek.

lampa AM future 2x70 W to już koszt 2600 zł.

więc jeśli Cię stać na nowości (podobnie jako szkło OPTI) i jest szansa zaoszczędzić dlaczego nie ?

zobacz było 960 W a jest 220 W obecnie = 740 W/h zaoszczedzono, dziennie daje 7,4 kW, w miesiącu 250 KW, cena 1 KW=0,7 (ze wzystkimi kosztami, przesylu, dystubucji, energii czynnej, biernej itp) = oszczedność miesięczna ponad 100 zł (170 zł). W stosunku rocznym oszczedzamy ? 2000 zł. Mało ? akurat pewnie tyle ile wynosiła różnica w kosztach zakupu firmowej jednej i drugiej lampy.

Opublikowano
u Przemka w nano-reef kupisz gotową lampe ,

Problem tylko w tym, jak dobrać moc lampy do posiadanego zbiornika?

Dobierasz wg. lumenów , nie mocy świetlówek:)

Ewentualnie możesz przyjąć przelicznik 1:4 tzn. 1W w LED-ach do 4W w świetlówkach.

Opublikowano

Kilka dni temu „padło” mi oświetlenie w akwarium roślinnym. Zestaw; jeszcze na T8, był już wielokrotnie reperowany, więc wymiana wydaje się nieunikniona. Początkowo zamierzałem poskładać wszystko pod T5, ale gdy zacząłem czytać o oświetleniu coraz bardziej skłaniam się do wyboru oświetlenia typu LED. W T5 planowałem 2x24W, czy w takim przypadku 3 lub 4 x 5W LED było by odpowiednie? Wiem, że moje pytania zakrawa na OT, ale jeśli to rozwiązanie sprawdzi się w roślinnym, to z pewnością wykorzystam je w planowanym zbiorniku typu malawi.

Opublikowano

Do roślinnego raczej bym tego nie dał , ze względu na barwę światła.

Te świetlówki z mojego linka są o temp. barwowej 13000K oraz 20000K, wiec chyba rośliny słabo by rosły przy takim świetle.

Ale na holendrach się nie znam , więc Ty powinieneś lepiej wiedzieć czy będzie się nadawało :D

Druga sprawa to cena, im wyższa temp. barwowa tym świetlówki droższe.

Myślę , że diody świecące w zakresie 5600K-8800K byłyby tańsze , choć osobiście takiej lampy nie widziałem.

Opublikowano

LED jest bardzo dobre, ale pamietac musisz że masz do czynienia z woda,a to oznacza szybkie straty mocy światła na głębokości.

Druga sprawa : musisz dobrać jeszcze zakres widmowy i zestawic ze sobą dwa rodzaje użytecznego widma - da się zrobić i takie rozwiazanie jest sprawdzone w praktyce ALE na powietrzu.

To oznacza że w praktyce wodnej pewne widma są bardziej pochłaniane niż inne,a wieć trzeba zrobić "nadwyżkę".

Generalnie : możliwe do realizacji, ale koszty biorac pod uwagę moc oświetlenia (sraty na głębokości)?

Opublikowano
LED jest bardzo dobre, ale pamietac musisz że masz do czynienia z woda,a to oznacza szybkie straty mocy światła na głębokości.

Druga sprawa : musisz dobrać jeszcze zakres widmowy i zestawic ze sobą dwa rodzaje użytecznego widma - da się zrobić i takie rozwiazanie jest sprawdzone w praktyce ALE na powietrzu.

To oznacza że w praktyce wodnej pewne widma są bardziej pochłaniane niż inne,a wieć trzeba zrobić "nadwyżkę".

Generalnie : możliwe do realizacji, ale koszty biorac pod uwagę moc oświetlenia (sraty na głębokości)?

Drak , a skąd te wnioski?

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=21501&d=0

Proszę bardzo, sprawdzone w praktyce i w wodzie:)

Przy tym korale są bardziej wymagające od roślin , więc Twoje wnioski są bezzasadne.

Opublikowano

ale to co piszesz dotyczy kaaaażdego rodzaju oświetlenia. Wiadomo, że czerwony, to kolor który pochłaniany jest najszybciej, a niebieski najwolniej.