Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jezeli myslisz , ze swobodnie mozesz trzymac yellow w 112l. to gratuluje tylko ci swietnej znajomosci jezykow obcych, gdyz wiedzy na temat ryb .......... ci poprostu brakuje. po 2 wpadnij do mnie zobaczyc samca yellow 13cm . rozmiary ryb sa podawane takie jakie sa w naturze w akwarium czesto ryby sa znacznie wieksze przekarmiane , brak naturalnych wrogow itd. itp.

Opublikowano

Zarówno aulonocara jak i yellow ze względu na rozmiary samców tych gatunków są nieodpowiednie do takiego zbiornika jak twój. Zazwyczaj mbuna tolerują mniejsze przestrzenie niż aulonocara które potrzebują ich realizując swoje naturalne potrzeby ( przesiewanie piachu w poszukiwaniu pokarmu ).Wymusza to na akwaryście stworzenie mu choć minimalnych warunków co raczej wydaje się niewykonalne w tak małym zbiorniku. Z mbuna do 80 cm akwarium polecamy najmniejsze i najłagodniejsze z gatunków a i tak robią to tylko niektórzy. Yellow choć łagodny do tej grupy polecanych ryb nie należy. Musisz się z tym pogodzić że akwarium jest za małe, jako zbiornik przejściowy na 4-6 miesięcy przy młodych rybach i przy haremie 1 na 4 jeszcze się sprawdzi ale jako docelowe lokum dla tych ryb jest złym pomysł.

Opublikowano

zastanawia mnie jeszcze jedno czy 80cm. nie jest wystarczajacym akwarium dla M. livingstoni . ze wzgledu na swe male rozmiary ? chodzi mi dokladnie o harem np 1+4

Opublikowano

Mars twierdzi że są to ryby do takiego baniak lepsze niż saulosi ... jak na razie się z nim godzę ale wszystko zależny ile tak na prawde te ryby rosną różne źródła podają różne wielkości