Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z mrożonkami planuje jeszcze raz wystartować, bo znalazłem dobre źródło. Podobno zupełnie inna jakość... No zobaczymy.

A wodę upuszczam do połowy. Przygotowałem już dwa opaczki metronizadolu polfarma, 10 tabletek directu i woda demineralizowana. Jestem dobrej myśli, czas działać.

Opublikowano

popatrzcie jak my się z tymi rybami cackamy, a sami jemy to co nam oferują hipermarkety i bloat ani śladu, za to A-H1N1 albo coś podobnego można złapać :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym podziękować HARISIMIEMU za cenne wskazówki bowiem kuracja została zakończona powodzeniem, a ryba była już na prawdę w stanie opłakanym i myślałem, że już nic jej nie uratuje. Po kilku tygodniach obserwacji ryba ma się wyśmienicie. Ruchliwa, do pokarmu leci pierwsza i zjada normalnie wszystko co się da! Reszcie ryb też to pomogło i teraz już żadna nie ma cienkich odchodów i oczywiście wszystkie jedzą. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć tejże wyleczonej ryby.

Tak więc jeszcze raz WIELKIE PODZIĘKOWANIA W STRONĘ HARREGO!! :D

post-8217-14695712165417_thumb.jpg

post-8217-14695712165696_thumb.jpg

post-8217-14695712165957_thumb.jpg

post-8217-14695712168349_thumb.jpg

post-8217-14695712168903_thumb.jpg

post-8217-14695712169315_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Z racji tego, że cały czas zgłębiam wiedzę i tego nigdy nie za wiele, więc popytam:

W artykule, do którego link wrzucił pastel napisanej jest, że w dojrzałym zbiorniku leczenie skojarzone Bactopurem i Metronidazolem nie do końca wytłucze bakterie w filtrze, a jak sie je wspomoże Tetra Bactozym to jest całkiem OK.

Jak to jest, te dwa środki "zresetują" filtr, czy nie. Jeszcze jedno w jakich dawkach stosować Bactozym, żeby było wsio w porządku.

Te pytania to tak na wszelki wypadek.

Opublikowano

Ja zlałem jednak wodę do max 100 litrów i podałem dawki trochę większe - baktopur o 1 tabletkę więcej i metronidazol o 4 więcej przy każdym dozowaniu, zero karmienia przez cały tydzień. Na koniec dolałem wody, wyczyściłem filtry, (nie używam węgla aktywnego), wrzuciłem 2 kapsułki baktozymu - jedną do eheima drugą do fluvala (wiem, że to mało, ale tylko tyle mi zostało) i wsio. Woda po jednym dniu się idealnie wyklarowała i jakiś podejrzanych zachowań u ryb nie zaobserwowałem. Testów nie robiłem, ale postaram się jeszcze dzisiaj wieczorem zrobić i podam co i jak. Zauważyłem, że ryby są dużo bardziej śmiałe... Tak jakby był to lek na wszystko, bo nie ukrywam, że płochliwe też były szczególnie na światło słoneczne i osoby trzecie.

Tak na prawdę to mało mnie to obchodziło czy bakterie zostaną wybite czy nie, liczył się powrót ryb do zdrowia!

A woda w składzie chemicznym na pewno idealną nie będzie, bo nigdy takiej nie miałem. Parametry pewnie będą się wahać.