Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

przeczytałem to forum za ostatnie 2 lata i jednak nie znalazłem odpowiedzi, więc piszę :-)

Mam zbiornik 680l, komin zewnętrzny 50l wypełniony biobalami, sump 125l z 20l ceramiki. Obecna pompa Atman 306 jest zdecydowanie za słaba - niby 2000l nominalnie, niestety tylko 430l realnie (h=1,1). Zbiornik dość przerybiony (ok 80 dorosłych pyszczaków z grupy Mbuma). Muszę więc zmienić pompę na taką o realnej wydajności na 1,1m (plus trzy kolanka 45st) -1270l/h (tyle może wlecieć do sumpa rurą 3/4"). Proszę o Wasze opinie o poniższym wyborze:

- AquaBee 2000/1

- AquaBee 3000 45W

- Quite One 4000HH

Wiem, że na http://www.aquacare.de/produkte/pumpen/e_pu_up.htm jest porównanie realnych przepustowości, ale jakoś im nie wierzę (może nie uwzględnili kolanek). Proszę osoby znające z praktyki ww pompy o informację o przepustowości na ok 1,1m z kolankami. Ważna jest też cicha praca (choć nie supercicha, sump jest w szafce).

Opublikowano

Aquabee 3000powinna mieć taką wydajność jak piszesz.

Ja używam Eheima 1060 i przy podnoszeniu na 130cm , przejściu przez 4 kolanka , i przekroju 22mm rury , realny przepływ to ok 1000l , przy nominalnym 2500l/h.

Napisz jeszcze czy ta pompa ma być typowo do filtracji biologicznej , jeśli tak to AB3000 w zupełności wystarczy, ale jeśli chcesz jeszcze jakąś mechaniczna filtrację na niej zawiesić to będzie za słaba.

Opublikowano

Ja bym pomyslał o jakiejs pompie C.O zuzycie energi dość małe w granicach 45-70W, wydajność około 3,5-4,5tyś/h, podnoszenie tez około 3,5-4,5m a cena zdecydowanie nizsza niż AB lub Eheim

Opublikowano

To ma być tylko do filtra biologicznego. Pompy do CO nie chcę, bo to sporo zabawy w zaworki itd, a AquaBee po prostu wkładam do sumpa i wtykam w obecną rurkę :-)

Na 90% wezmę AB 3000. Czy ktoś z Was jej używa - nie jest zbyt głośna w szafce?

Opublikowano
To ma być tylko do filtra biologicznego. Pompy do CO nie chcę, bo to sporo zabawy w zaworki itd, a AquaBee po prostu wkładam do sumpa i wtykam w obecną rurkę :-)

Nie wiem czy widziałeś kiedykolwiek taką pompę tam nie ma żadnych zaworków i żadnej zabawy, podłączasz rurki i po sprawie.

Opublikowano

Nachodzą mnie wątpliwości, czy ta pompa nie będzie za słaba. Jak czytam, to ludzie mają ją w zbiornikach 350-400l, a nie przerybionym 700l. Moze lepiej wybrać:

- Sea Evolution 4300 - 540zł, lub

- AquaBee 5000 75W 4,7m - 745zł (znowu pytanie o hałas)?

Opublikowano

Używam zarówno UP3000 jak i UP2000/1 i nie są to najcichsze pompy na rynku, ale w sumpie i w szafce napewno nie będziesz ich słyszał. Na początku zaraz po podłączeniu UP3000 była głośniejsza od AT-203, ale okazało się, że była zapowietrzona. Teraz jest cisza :)

Opublikowano
Używam zarówno UP3000 jak i UP2000/1 i nie są to najcichsze pompy na rynku, ale w sumpie i w szafce napewno nie będziesz ich słyszał. Na początku zaraz po podłączeniu UP3000 była głośniejsza od AT-203, ale okazało się, że była zapowietrzona. Teraz jest cisza :)

A na jaką wysokość podnoszą one u Ciebie wodę i jaki uzyskujesz realny przepływ (zakłądam, że też są kolanka)?

Opublikowano
Szulo a z czego wykonane są elementy pompy CO ?

Plastik nie, więc ceramika czy stal nierdzewna ? :wink:

Obudowa jest stalowa a wirnik szczerze to nie wiem ale z metalu chyba nie, dlaczego pytasz?