Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

250l wewnetrzy uni1000UV tło CX5 żwirek 0.8-1.0 już jest. ale potrzeba jeszcze biologa, mam pomysł żeby zastosować jakieś złoże to w tej chwili nie istotne, Ideaa polega na tym że ma to być filtr coś w stylu kubełka ale woda do niego trafiała by rurami grawitacyjnie i z powrotem do lustra wody również grawitacyjnie a tam o jakieś 2-3 cm ponad krawedz akwa podnosiła by ją mała pompa, lub nawet zwykły brzeczyk... oczywiście trzeba zastosować grubsze węże i złoże o małym oporze.. Mam nadzieje że potraficie to sobie wyobrazić, ale postaram się to zobrazować na rysunku.

Opublikowano
woda do niego trafiała by rurami grawitacyjnie i z powrotem do lustra wody również grawitacyjnie....Mam nadzieje że potraficie to sobie wyobrazić

Ja sobie tego nie wyobrazam, a mua wyobraznia dotknieta Tolkien'em i Pratchett'em.

Opublikowano

z tego co wiem to grawitacja dziala w dol ale w dzisiejszych czasach to i moze juz do gory dziala, nie nadazam za tym rozwojem "technologi" ;) heheheh

Opublikowano

Panowie trochę wyobraźni... :idea::idea::idea:

SKR.JPG

Tylko na moje to będzie miał trochę cienki przepływ ale w sumie wszystko zależy od parowania.

Plusy to takie że nie trzeba żadnego złoża i z powrotem wraca tylko czyściutka woda. :D:D:D

Opublikowano

Nic na żartach się nie znacie :mrgreen:

Wstawiłem ten rysunek żeby pokazać że samą grawitacją idzie to zrobić i trochę dla przekory.

Jak kolega napisał:

a tam o jakieś 2-3 cm ponad krawedz akwa podnosiła by ją mała pompa, lub nawet zwykły brzeczyk...

Czyli prawdopodobnie chodzi mu o zastosowanie małej pompki zamiast parowania.

Może to nawet zdać egzamin wg mnie.

Chociaż czy nie za dużo komplikacji?

Kubeł byłby lepszy.

Opublikowano

Nic tam nie widac na twoim rysunku bo go wcale nie ma :mrgreen:

To o to chodziło z tym żartem ? :D

Poza tym same domyśliwanki, bo kolega nie dał schematu jak chce to zbudować.

Jakiej to ma być pojemności, rodzaj złoża etc itd.

Opublikowano

Dla mnie ta wypowiedz/pomysl nie ma jakiegokolwiek logicznego sensu.

woda do niego trafiała by rurami grawitacyjnie i z powrotem do lustra wody również grawitacyjnie a tam o jakieś 2-3 cm ponad krawedz akwa podnosiła by ją mała pompa, lub nawet zwykły brzeczyk

What the fuc.?