Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój komin ma wymiar 30x10x60 czyli razem coś z 18 l

ciekawe jak się to ma do kalosza czy do twojego zbiornika 5 litrowego.

A i tak był za mały dla chorej ryby.

Opublikowano

Tu sie podpisze pod yarem. Jesli ktos ma zamiar budowac jakikolwiek szpital/kotnik to imo minimum te 63l (dla mlodziutkich ryb jako kotnik i dla malych jako szpital). Nie bez kozery ludziska miewaja kotniki/szpitale po 240l.

Przyklad pawiookiej, jest ok. Tak samo nie widze szpitala 5l, 20, 40l dla chocby reda, co 63l dla pawiookiej.

Tylko powstaje pytanie dodatkowe : to ma być klasyczne akwarium czy ..no własnie...zbiornik na kwarantanne?

Litraz szpitala/kotnika dobieramy pod konkretne ryby. Stawianie szpitala dla ocellatosow rzedu 63l mija sie z celem, podobnie jak 5l wobec naszych pysi.

Decydujac sie/dobierajac sobie ryby z punktu widzenia maniaka-trzymacza(hodowca to duze slowo), wybieramy takie zbiorniki, takie szpitale, filtracje itp pod kazdy konkretny biotop(czy nawet rodzaj!).

Uogolnianie, ze 60litrow bedzie ok, dla kazdej ryby jest glupie, wiec i podawanie skajnych przypadkow mija sie z celem.

Zatem,...

:D ale co ty porównujesz komin ze zbiornikiem ?

Wlasnie, z drugiej jednak strony Ty porównujesz pawiooka do typowego mbuniaka.

Dla mnie trzymanie na sile ryb w przegrodach, siatkach czy zbiornikach ala 20 litrow to jakies nie porozumienie, nawet na chwile, do momentu dobrania odpowiedniej wielkosci.

Jednak w przypadku działania doraźnego? Co stoi na przeszkodzie? Odpowiedz: sztywne podejście :D

Albo kogos stac/moze sobie pozwolic na odpowiedniej wielkosci sprzet(w/w kotnik), albo go niestac(nie chodzi mi tylko o fundusze, miejsce,lokalizacja itp) - polsrodki beda zawsze tylko podlsrodkami , ktorych osobiscie nie potrafie zaakceptowac.

To moze podejscie ciut archaiczne, itp idt. Tylko,ze to cechuje miloscnikow/hobbystow, nie pozwalamy sobie na liberalizm(teraz modnie byc liberalnym we wszystkich sferach) w niektorych kwestiach. Z reszta wielu tu, nie tylko swiezych forumowiczow zarzuca mi/nam/Tobie/Wam zbytni konserwatyzm. Mnie to pasuje, ale forum ma to do siebie, ze sluzy wymianie pogladow.. Co to by byla za dyskusja, jak kazdy mialby to samo, nudne zdanie?

Fajna dysputa sie tu rozwija, lapiemy sie za slowka, za zwroty, ale ja rzadam Panowie konkretow.

Opublikowano

Akwa juz kupilem 63 litry. jednak jej nie wpuszczalem tam.

Wczoraj w nocy wypuscilem juz z tego 2 litrowego plastikowego kotnika. Poł dnia plywala w miare ok, tzn, nie przeganiali jej tak bardzo,a z do teraz :(

Znowu ucieka przed wszystkimi, chowa sie gdzie moze. Teraz udalo jej sie znalezc chwile spokoju nad filtrem wew. w samym gornym rogu akwa, przy samej powierzchni w pozycji pionowej, co widac na zdjeciu. Mało co nie wyskoczy z wody jak ucieka.

Ogon jej minimalnie podrósł.

Co radzicie? Dawac ja juz do 63 litry czy poczekac pare dni dopoki nie zobacze ran na ciele?

pozdr.

Ps sorki za jakosc zdjecia

Obraz 002.jpg[/attachment:6gwzst8e]

post-8418-14695712088449_thumb.jpg

Opublikowano

Chlopie co z Toba??

Ile Ci sie mowi?? Nawet ja Ci pisaelem nie wpuszcza sie ryb w dzien do akwa ani nowych osobnikow, ktore sa zdrowe i dorosle ani tym bardziej chorych bez pletw!!!!!!!!!! Takie cos robi sie w nocy jak ryby ida spac wtedy wpuszczane ryby maja troche czasu na znalezienie kryjowki i oswojenie sie w nowym miejscem. A ty w ciagu dnia walisz rybe bez ogona do akwa. Chyba efekt byl do przewidzenia????

Jak taki sadysta z Ciebie (bo juz inaczej tego okreslic nie moge) to zostawa ta rybe w akwa a po 2 dniach bedzie trupem i problem bedziesz mial z glowy. A jak masz jeszcze troche wspolczucia to wypelnij te 60 litrow woda z glownego akwa podgrzej do 28 stopni i wrzuc tego biedaka. Wloz troche skal zeby mial gdzie sie schowac i czul sie bezpieczniej. I nie zadawaj wiecej takich pytan.

Czasem zastanawiam sie po co ludzie tutaj pisza posty i oczekuja porad jak i tak sie do nich nie stosuja????????

Opublikowano

chyba wyraznie napisalem ze w nocy wpuscilem. Przeczytaj dokladnie moj post. Dla ułatwienia 2 zdanie ktore napisałem.

Ps: Ryba (drugi dzien od wpuszczenia) chyba daje sobie rade. Zaczęła normlanie plywac, nei siedzi w jednym kącie.

dzieki wszystkim za pomoc