kisor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #11 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No nie wiem kto Ci doradzał. Kulfony i yellowy to 2 mbunowe bieguny żywieniowe. Redred, z tego co wiem, też był bardziej roślinożerny. Od jakiegoś czasu sam się nad tym zastanawiam, na ile wspołczesne kompleksowe pokarmy zaspokajają potrzeby takich obsad, jak np afra + demasoni....
harisimi Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #12 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nie zaspokajają tak jak sie to reklamuje ... ostatnio miałem długą rozmowę z osobą która zajmuje się zawodowo chorobami ryb ... większość roślinożernych ryb w tym pyszczaków jest karmiona w zły sposób powoduje to otłuszczenie narządów wewnętrznych a w konsekwencji inne choroby ... mój rozmówca robił sekcje tym rybom i ta nie pozostawiała złudzeń. W przypadku ryb wszystko lub mięsożernych jest łatwiej ale nie zawsze karmione są dobrze co zresztą widać gołym okiem któż z nas nie widział tuczników socolofi czy red-redów. Karmy trzeba dobierać bardzo ostrożnie i ... tu jest problem jest tego tyle że czasem sie nie chce
bedeq Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 a co byscie mi doradzili z w/w rybek bo już sam nie wiem czytam forum i nic sie nie dowiedziałem jak możecie to pomóśćie bo ja laik jestem
harisimi Opublikowano 17 Kwietnia 2009 #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 yellow i afra to dobry wybór można by im dołożyć coś mięskojadowego np. williamsi i przy tym wielkorybie w sumie by stykło, jeśli nie williams to dwa mniejsze gatunki np melano joanjohnsonae i cynotilapia axelrodi jeśli masz za darmo red-red i yellow to dodaj np afre i którąś z mniejszych ryb wypisanych powyżej, możesz oczywiście dodać coś bardziej oklepanego np socolofi ... 2 terytorialistów i 2 mniej terytorialnych i gra muzyka
bedeq Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor #15 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 a może Pseudotropheus saulosi, M estherae red red i do tego może Labidochromis hongi lub Pseudotropheus acei co wy na to albo taka obsada Ps. Demasoni maylandia estherae red red Labidochromis Hongi
yaro Opublikowano 21 Kwietnia 2009 #16 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 z tego co piszesz to - Saulosi, red red i acei mogą być.
bedeq Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor #17 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 czy mógłbym trzymac Ps. Saulosi 2+6 M estherae red red 2+6 Pseudotropheus acei 2+6 a co do drugiej obsady Pseudotropheus socolofi maylandia estherae red red 1+3 Cynotilapia afra ewentualnie labidochromis hongi i tu własnie niewiem jaki harem
Rekomendowane odpowiedzi