Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie wiem kto Ci doradzał. Kulfony i yellowy to 2 mbunowe bieguny żywieniowe. Redred, z tego co wiem, też był bardziej roślinożerny.

Od jakiegoś czasu sam się nad tym zastanawiam, na ile wspołczesne kompleksowe pokarmy zaspokajają potrzeby takich obsad, jak np afra + demasoni....

Opublikowano

Nie zaspokajają tak jak sie to reklamuje ... ostatnio miałem długą rozmowę z osobą która zajmuje się zawodowo chorobami ryb ... większość roślinożernych ryb w tym pyszczaków jest karmiona w zły sposób powoduje to otłuszczenie narządów wewnętrznych a w konsekwencji inne choroby ... mój rozmówca robił sekcje tym rybom i ta nie pozostawiała złudzeń. W przypadku ryb wszystko lub mięsożernych jest łatwiej ale nie zawsze karmione są dobrze co zresztą widać gołym okiem któż z nas nie widział tuczników socolofi czy red-redów. Karmy trzeba dobierać bardzo ostrożnie i ... tu jest problem jest tego tyle że czasem sie nie chce ;)

Opublikowano

a co byscie mi doradzili z w/w rybek bo już sam nie wiem czytam forum i nic sie nie dowiedziałem

jak możecie to pomóśćie bo ja laik jestem :(

Opublikowano

yellow i afra to dobry wybór można by im dołożyć coś mięskojadowego np. williamsi i przy tym wielkorybie w sumie by stykło, jeśli nie williams to dwa mniejsze gatunki np melano joanjohnsonae i cynotilapia axelrodi

jeśli masz za darmo red-red i yellow to dodaj np afre i którąś z mniejszych ryb wypisanych powyżej, możesz oczywiście dodać coś bardziej oklepanego np socolofi ... 2 terytorialistów i 2 mniej terytorialnych i gra muzyka ;)

Opublikowano

a może Pseudotropheus saulosi, M estherae red red i do tego może Labidochromis hongi lub Pseudotropheus acei co wy na to :D

albo taka :)

obsada Ps. Demasoni

maylandia estherae red red

Labidochromis Hongi

Opublikowano

czy mógłbym trzymac

Ps. Saulosi 2+6

M estherae red red 2+6

Pseudotropheus acei 2+6

a co do drugiej obsady

Pseudotropheus socolofi

maylandia estherae red red 1+3