Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście ze się nadają ... lepiej wyglądałyby ryby większe ale w sumie tutaj możesz nadrobić ilością i dobrze robisz ze startujesz ze spokojniejszego poziomu ... w takim baniaku nie będzie też problemu na linii saulosi - socolofi o ile nie będziesz miał dużo samców.

Opublikowano

Ryby będę dopiero zamawiał w przyszłym miesiącu narazie akwarium będzie dogrzewać. Jest wiele ślicznych ryb ale to nie dla początkującego:) jeszcze takie pytanie ile musi dojrzewać zbiornik tzn po jakim czasie zrobić testy?

Opublikowano

Miałem na myśli właśnie, że są małe. Saulosi to jeden z najmniejszych pyszczaków z malawi, którego co poniektórzy hodują nawet w 80cm, dlatego pisałem żebyś to dobrze przemyślał. Nadawać się oczywiście nadają, jak napisał harismi, ale biorąc pod uwagę wielkość twojego zbiornika i mnogość gatunków mbuna warto byłoby wrzucić coś większego.

Opublikowano

Dużo czytałem harisimi o tej proponowanej przez ciebie obsadzie :arrow:

Metriaclima zebra chilumba

Melanochromis interruptus

Ps. Crabro

Pseudotropheus elongatus usisya ( Chailosi )

i z tego co widzę to większość z nich są dość agresywne gatunki czy nie będą sprawiać jak dla mnie zbyt dużych kłopotów wychowawczych;p

Sorki ze tak o wszystko wypytuje ale sprawa obsady i to trafnie dobranej to rzecz najistotniejsza w całym przedsięwzięciu stworzenia kropli Malawi w domu.

Opublikowano

ja bym stawiał na

travavase

hongi

red-red lub red-blu

acei

chyba ze cos z mięsożernej.

w tym akwa mozesz mieć jedna (moim zdaniem) z najpiękniejszych ryb z tym że to juz tanganika

C.frontosa (najlepiej odmiana moba lub blue zair)

a do niej Altolamprologus Calvus i Altolamprologus Compressiceps

Opublikowano

Precz mi z tymi pomysłami tanganikaninie :mrgreen: a tak poważnie dla mnie zebra chilumba bije na głowę frontose, zresztą jak wiele dużych mbuna, no cóż ale o gustach się nie dyskutuje :wink:

Co do obsad z początku tego wątku obsada nr 2 oczywiście będzie mogła sprawiać problemy to silne duże i co najmniej średnioagresywne rybska. Do zbierania bojek w ramach eliminacji nadmiarowych samców można się jednak przyzwyczajać. Tak to już z pyskami jest. Nie powinno być natomiast większych problemów zewnątrzgatunkowych. Jeśli szukasz obsady gdzie chcesz sie nauczyć to ta:

P.socolofi,

P. saulosi,

M. cyaenorhabdos,

P. sp. daktari

jest o wiele bezpieczniejsza zresztą ta ta

Metriaclima msobo magunga 1-3 x 5-6

Pseudotropheus socolofi 1-3+5-6

Melanochromis cyaneorhabdos 1-3 + 5-6

Ps. Elongatus chewere ( mphanga ) 1-3 + 5-6

też ;).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

P.socolofi,

P. saulosi,

M. cyaenorhabdos,

P. sp. daktari

W przedstawionej obsadzie mam juz pierwsze 3 gatunki ale ni hu hu nigdzie nie mogę dostać daktari:( jaki 4 gatunek mógłbym do tego dorzucić?