Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z metod naturalnych to jedynie co przychodzi mi do głowy to co najwyżej wymiana piaskowca na skały wapienne ale czy to będzie skuteczne to chyba nikt gwarancji Ci nie da, a tanie to zapewne nie bedzie.

O metodach sztucznego podbijania to nie chce się wypowiadac aby niechcacy nie wprowadzic Ciebie w błąd bo nigdy nie miałem tego problemu [ w kranie mam równiusienkie 7,5 a gres do sumpa bardziej wsadziłem jako stosunkowo takie złoże bio z dodatkową stabilizają twardości i ph] tu powinien się wypowiedzieć jakis "praktyk" choc skala Twojego problemu jest naprawdę duża, i utrzymanie tego wszystkiego w ryzach i stabilności to jest nielada wyzwanie z bardzo dużym stopniem trudności bo zmienne ph jest dla ryb bardzo niekorzystne.

Za to takich parametrów wody pozazdrościłby Ci niejeden paletkowiec, wiec mimo że pyszczaki uwielbiam to może jednak iść w kierunku SA

Opublikowano

Ostatecznością mogą być odpowiednie preparaty "upodabniające" wodę do tej w jeziorze. Nie mowię o zwyklym gh/kh+, ale o "solach tanganiko-malawijskich" :wink: . Kilka takich produktów jest na naszym rynku, więc może warto spróbować :?: Mimo, że to chemia w najczystszej postaci, to jeśli jesteś na prawde uparty, chyba lepszy rydz niż nic :wink::D .

Opublikowano

ale kurcze przeciez rownie dobrze moge uzyc sody to rowniez chemia, tansza i wogole, pisze to nie dlatego ze sie upieram i zrobie wszystko by woda byla nie patrzac na rybki i ich samopoczucie, jezeli bedzie trzeba to kupie te sole, ale sprobuje tez z grysem koralowym.

Rozmawialem ze Starym kotem i on powiedzialem ze warto sprobowac, wiec sprobuje