Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z metod naturalnych to jedynie co przychodzi mi do głowy to co najwyżej wymiana piaskowca na skały wapienne ale czy to będzie skuteczne to chyba nikt gwarancji Ci nie da, a tanie to zapewne nie bedzie.

O metodach sztucznego podbijania to nie chce się wypowiadac aby niechcacy nie wprowadzic Ciebie w błąd bo nigdy nie miałem tego problemu [ w kranie mam równiusienkie 7,5 a gres do sumpa bardziej wsadziłem jako stosunkowo takie złoże bio z dodatkową stabilizają twardości i ph] tu powinien się wypowiedzieć jakis "praktyk" choc skala Twojego problemu jest naprawdę duża, i utrzymanie tego wszystkiego w ryzach i stabilności to jest nielada wyzwanie z bardzo dużym stopniem trudności bo zmienne ph jest dla ryb bardzo niekorzystne.

Za to takich parametrów wody pozazdrościłby Ci niejeden paletkowiec, wiec mimo że pyszczaki uwielbiam to może jednak iść w kierunku SA

Opublikowano

Ostatecznością mogą być odpowiednie preparaty "upodabniające" wodę do tej w jeziorze. Nie mowię o zwyklym gh/kh+, ale o "solach tanganiko-malawijskich" :wink: . Kilka takich produktów jest na naszym rynku, więc może warto spróbować :?: Mimo, że to chemia w najczystszej postaci, to jeśli jesteś na prawde uparty, chyba lepszy rydz niż nic :wink::D .

Opublikowano

ale kurcze przeciez rownie dobrze moge uzyc sody to rowniez chemia, tansza i wogole, pisze to nie dlatego ze sie upieram i zrobie wszystko by woda byla nie patrzac na rybki i ich samopoczucie, jezeli bedzie trzeba to kupie te sole, ale sprobuje tez z grysem koralowym.

Rozmawialem ze Starym kotem i on powiedzialem ze warto sprobowac, wiec sprobuje

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.