Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie. Otóż tyle się naczytałem na Forum o wypełniniach koszyków w filtrach kubełkowych... że zgłupiałem. Niektórzy radzą wypełnic wszystkie ceramiką, a nie którzy jeszcze inaczej. Mam Tetretec Ex 1200, czy mogę zastąpić niektóre wkłady np. licząc od dołu:

1. Ceramika

2. Zeolit

3. Grys koralowy

4. Znów ceramika

pozostawiając wszystkiw wkłady gąbkowe. Prosze o pomoc!!

Opublikowano

Witam,

zaproponowane przez Ciebie wypełnienie filtra kubełkowego jest jak najbardziej poprawne :lol:

Przy zastosowaniu dobrej jakości ceramiki będzie dobrze spełniał rolę filtra biologicznego. Przy odpalaniu nie zapomnij dodać do akwa biostartera np. nitrivec f-my Sera :wink:

Opublikowano

cala ceramike dalabym do gory, zeby przeplywala przez nia woda jak najbardziej oczyszczona mechanicznie - ceramika sluzy filtracji biologicznej i dawanie jej w miejsce gdzie sie szybko zapcha nie mam wielkiego sensu

zeolit i grys koralowy moga sobie isc chyba w dowolnej juz konfiguracji - tak mi sie wydaje :)

Opublikowano

no wielkie dzięki :lol: , tak właśnie zrobię !! ceramikę dam na górę, a następnie zeolit i grys koralowy. A znacie może dobre firmy, które oferują doskonałe wkłady, aby nie kupywać czegoś nie sprawdzonego :D

Opublikowano
no wielkie dzięki :lol: , tak właśnie zrobię !! ceramikę dam na górę, a następnie zeolit i grys koralowy. A znacie może dobre firmy, które oferują doskonałe wkłady, aby nie kupywać czegoś nie sprawdzonego :D

np Eheim Ehfisubstrat Pro ;) Drogi ale IMHO bardzo dobry...

Stosuje tez Eheim Ehfilav oraz rureczki ceramiczne Filtusa

Opublikowano

tudulak napisał

A znacie może dobre firmy, które oferują doskonałe wkłady, aby nie kupywać czegoś nie sprawdzonego Very Happy

jesli chodzi o wkłady, podobnie jak Voder, uzywałem Substratu Eheima i Ehfilav-rezultaty były rewelacyjne, ale od ponad roku mam zasypany cały kubeł (Fluval 404 ) biobalami (zostały tylko gąbki) i równiez jestem zadowolony... tanio i skutecznie :)

Opublikowano

hm... wielkie dzięki kochani za porady :D , ale nurtuje mnie jeszcze jedno? :? W obydwu koszach dam ceramikę, a nie będzie lepiej jak w jednym dam o innej porowatości a w drugim o jeszcze innej, czy to ma jakies znaczenie? Czy poprostu jednakowa, bo jak tak to jaka jest dobra?

Dzięki i pozdrawiam :lol:

Opublikowano
hm... wielkie dzięki kochani za porady Very Happy , ale nurtuje mnie jeszcze jedno? Confused W obydwu koszach dam ceramikę, a nie będzie lepiej jak w jednym dam o innej porowatości a w drugim o jeszcze innej, czy to ma jakies znaczenie? Czy poprostu jednakowa, bo jak tak to jaka jest dobra?

Dzięki i pozdrawiam Laughing

Najlepiej gdybyś dał ceramikę o największej porowatości jaką będziesz w stanie kupić. Im większa porowatość, tym większa powierzchnia dla bakteri nitryfikacyjnych, a tym samym lepsze oczyszczanie biologiczne ze związków azotowych. To czy dasz jedną ceramikę inna czy drugą inną nie ma żadnego znaczenia, ale najlepiej moim zdaniem nie wymyślac, i kupić tą najbardziej powierzchnidajną. Ja widziałem ceramiki 450m2 nie wiem czy nie ma już większych, ale to na tamte czasy kiedy jeszcze bardziej byłem zorientowany w rynku była największa ceramika.

Opublikowano

ogromne dzięki :D . To już mniej więcej wiem i napewno kupię ceramikę Eheim Ehfisubstrat o porowatości 450m2/l, nie ma większych porowatości, jest nieco droga... ale czego nie robi się dla pysi. To sprawę z ceramiką mam załatwioną hm... teraz co poradzicie z Zeolitem? Jeżeli ktoś ma u siebie w kubełku to proszę o podzielenie się doświadczeniami.

Pozdrawiam :D