Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

możesz dać jakiegoś linka gdzie wyczytam że może pracować leżąc :) :?: byłoby super

pajak wg. Ciebie jak taki grundfos 25-40 ma się do aquabee 2000/1 lub 3000

czy jak położę taką pompę to nie będzie za bardzo przenosić drgań :?: akwarium stoi u mnie w pokoju i niby jestem zdolny do poświęceń ale nie mam ochoty słuchać takiego bzzzzzzzz cały dzień i noc

Opublikowano

praca poziomo

IMG_3810.jpg

i tu

IMG_4634.jpg

jak się ma do aquabee nie powiem... miałem ją w układach "otwartych" (albo sump albo filtr zraszany z grawitacyjnym powrotem wody) a aquabee mam w zamkniętych... nie porównam obiektywnie...

co do hałasów to grundfos to najcichsza pompa jaką słyszałem... tzn właściwie to należy sobie zadać pytanie, czy ja ją kiedykolwiek słyszałem??? :mrgreen:

Opublikowano
możesz dać jakiegoś linka gdzie wyczytam że może pracować leżąc :) :?:

to już by było za dużo szczęścia na raz :Dgoogle twoim przyjacielem :twisted:

dodam jeszcze tyle, że u mnie w kotłowni pompa grundfosa również pracuje poziomo, mamontował ją tam naprawdę doświadczony instalator (nie chce mi się robić zdjęcia) :)

co do hałasów to grundfos to najcichsza pompa jaką słyszałem...

potwierdzam w 100%, Makok nie ma przytępionego słuchu, jej naprawdę nie słychać. Nawet moja żona jej nie słyszy, a słuch ma bardzo dobry, bo jak wracam czasami "po piwku" wieczorem jak ona śpi, cicho jak trusia, to ona zawsze się obudzi - znaczy to, że ma słuch absolutny :lol:

Aquabee nie miałem ale wiem, że na pewno jest głośniejsza i plastikowa :-) Nie mówię, ze to zła pompa :!:

czy jak położę taką pompę to nie będzie za bardzo przenosić drgań

tak jak napisałem wcześniej są na to sposoby - każda pompa przenosi jakieś tam drgania, Aquabee również - wszystko to kwestia odpowiedniego montażu :wink:

Opublikowano

jak coś nie będzie działać to będzie na was :mrgreen::mrgreen: (nie no żart), oczywiście foty itp itd etc. dam :) dzięki makokowi przypomniałem sobie o złączkach pex-all dzięki czemu będę mógł dużo wygodniej wszystko połączyć :)

Opublikowano

aha jeszcze takie pytanie jak najlepiej a w zasadzie na czym najlepiej posadzić grundfosa żeby nie przenosił drgań? czy może on być luźno położony na czymś umocowany tylko na wężach czy przynajmniej z jednej strony musi być na sztywno?

Widział ktoś z was śrubunek do niego gdzie gwint wyjściowy to 1/2 bądź 3/4 ja nie umiem znaleźć :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dobra z takich czy innych powodów wybór padł na Aquabee teraz pytanie jaka pompa :?:

up2000

up2000/1

up3000

akwarium ma wymiar 100x45x55

wysokość szafki to ok 95cm licząc od podłogi

wlot będzie prosto pod pompą a wylot na drugim końcu akwarium

Opublikowano

no tak :mrgreen:

A tak poważnie to biorę to na siebie chodzi tylko o to czy jest sens kupić up3000, z tego co widziałęm up2000 ma tylko 1,6m podnoszenia czyli u mnie wychodziłoby na to że ledwo będzie dmuchać