Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja stosuje ten filter z diodą od samego początku jak założyłem akwa (od 04.07r.)Mogę powiedzieć że od kilku tygodni męczę się z klarownością wody.Najpierw wystąpiły pierwotniaki,teraz zakwitła mi woda.Przyciemniam akwa kocem i zastanawiam się nad zakupem normalnej lampy uv.

Opublikowano
Ja stosuje ten filter z diodą od samego początku jak założyłem akwa (od 04.07r.)Mogę powiedzieć że od kilku tygodni męczę się z klarownością wody.Najpierw wystąpiły pierwotniaki,teraz zakwitła mi woda.Przyciemniam akwa kocem i zastanawiam się nad zakupem normalnej lampy uv.

zanim zakupisz normalną lampę UV to może sie zastanów nad przyczynami tych zjawisk a nie ty chcesz usuwać skutki, w prawiłdowo prowadzonym i ustabilizowanym akwa lampa UV nie jest koniecznym wyposażeniem.

Opublikowano

Może pomożesz mi ze znaliezieniem przyczyny...Mam akwa 200L,w którym pływają 9 małych pyszczaków (ok. 3-4 cm).Filtr wewnetrzny to unifiltr 1000uv,zewnętrzny tetratex 700.2xswietlówki 30w (marine i sun glo).POdmienialem do tej pory raz w tygodniu ok 20% wody.Parametry NO2=0,NO3 okk 15-20,PH=7.6.Temperatura ok 27C.

Opublikowano

Napisz dokładnie od kiedy to akwa chodzi bo od 04.07 to pojecie dość rozległe zwłaszcza że obecnie mamy poczatek 06.07 i kiedy wystartowałeś kubeł oraz jakie masz w nim wkłady, tak samo napisałeś że te problemy są od paru tygodni wiec rozumiem że nie całkiem od samego założenia akwa tylko wystąpiły ciut potem tzn jak byś mógł sobie przypomnieć po jakim wydarzeniu w akwa te problemy się zaczeły - może np po wpuszczeniu ryb ?

• 10 lat później...
Opublikowano

Witam. Troszkę odkopię temat bo sądzę że tytułowego filtra (niekoniecznie z uv) używa kilka osób. Czy ktoś może sprawdzał jego rzeczywisty sik?

Bo patrząc na wielkość głowicy to uważam choć mogę się mylić, że do maksymalnej wydajności 1000l/h trochę mu brakuje.