shinuk Opublikowano 3 Marca 2009 #1 Opublikowano 3 Marca 2009 Witam .Mam do Was pytanie a może prożbę o radę .Wczoraj podłączyłem swojego grundfosa bo chciałem sprawdzić szczelność hydrauliki (i poza małym przeciekiem na śrubunku ok).Zapomniałem powiedzieć że zalałem komorę techniczną sumpa Pompa chodziła jakieś 2-3 godziny z kilkoma przerwami (od kilku minut do paru godzin )chciałem zobaczyć czy się nie zapowietrza jak reaguje na brak prądu i czy startuje bezproblemowo po włączeniu .Wszystko było ok .Jakie było moje żdziwienie gdy rano zobaczyłem wodę w komorze technicznej -żółta wpadająca w lekką zieleń mętna .Zlałem wodę i wyczyściłem szyby .Na ręczniku jednorazowym były rdzawy nalot :!, natomiast na śrubunkach pompy czarna maż jak by pozostałość po smarze :?: .Mam pytanie czy ktoś miał podobny problem czy czyściliście jakoś swoją pompy przed założeniem? Pompa została wyczyszczona i mam nadzieje że na tym skończą się moje problemy z nią tylko skąd ten rdzawy nalot na szybach :?:
sysgone Opublikowano 3 Marca 2009 #2 Opublikowano 3 Marca 2009 Moze pompa byla nieuzywana przez dluzszy czas, albo nikt jej porządnie nie przepłukał ...? Też mam grundfosa, nigdy nie zauważyłem takich niespodzianek.
shinuk Opublikowano 3 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 3 Marca 2009 sys pompa była pierwszy raz wczoraj odpalona miałem nówkę z pudełka teraz ją wytarłem i porządnie wypłukałem
makok Opublikowano 3 Marca 2009 #4 Opublikowano 3 Marca 2009 brak pomysłu... nie miałem nic takiego...
shinuk Opublikowano 3 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2009 mam nadzieje że było tak jak sys pisał .Teraz nim ją ponownie uruchomię dobrze ją przepłuczę
sysgone Opublikowano 3 Marca 2009 #6 Opublikowano 3 Marca 2009 Jeśli pompa była nowa, to bardzo prawdopodobne, że ta żółć, to po prostu rdza z żeliwa. Norma. Przepłuka się i będzie ok.
karold Opublikowano 3 Marca 2009 #7 Opublikowano 3 Marca 2009 To nalot korozji z żeliwa i smar używany w procesie produkcji. Porządnie przepłukać i będzie ok.
shinuk Opublikowano 17 Marca 2009 Autor #8 Opublikowano 17 Marca 2009 Witam. W niedziele zalałem zbiornik.Nim odpaliłem pompę porządnie została wypłukana- opłaciło się przez chwilkę wylatywały syfki a póżniej zostawiłem ją na 3 biegu w misce na jakieś 0.5h.Efekt pompa porządnie wymyta woda czysty brak poprzedniego problemu
sysgone Opublikowano 18 Marca 2009 #9 Opublikowano 18 Marca 2009 i już nie wróci, przynajmniej dopóki pompa pracuje
mutra Opublikowano 18 Marca 2009 #10 Opublikowano 18 Marca 2009 to ja się podczepię: Jak sądzicie, jest sens kupować używanego grundfosa (zwykła 25 do co) za 70zeta z gwarancją rozruchową ????
Rekomendowane odpowiedzi