Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idąc za ciosem, a w zasadzie niejako uzupełniając/wspomagając powstałą właśnie listę pokarmów (klasyfikację pokarmów) przymierzam się (oczywiście przy Waszej pomocy :D ) do utworzenia klasyfikacji pyszczaków.

Idea jest taka, by powstała prosta tabelka z podstawowymi informacjami które pomogły by przy dobieraniu obsady. W jednym miejscu mielibyśmy skondensowaną informację o podstawowych cechach poszczególnych gatunków ale i o popularnych (zalecanych) połączeniach z innymi gatunkami w jednym zbiorniku.

Z drugiej strony klasyfikacja byłaby naturalnym spinaczem pomiędzy forum (tabelka), serwisem (artykuły) a albumem (zdjęcia), co mieć nadzieję pokazałoby, że KM to nie tylko forum ale coś więcej.

Moja wstępna propozycja klasyfikacji to: nazwa łacińska, nazwa popularna, rozmiar samiec/samica, sugerowany minimalny rozmiar zbiornika, kolor samca/samicy/narybku, rodzaj (mbuna - nonmbuna), agresja, pokarm, zdjęcie samca/samicy (link do albumu), popularne łączenia, szczegóły (link do opisu w serwisie)

Co o tym myślicie? Przyda się, ciągnąć ten temat? Pomożecie? Będzie z tym dużo roboty, więc chciałbym znać Waszą opinię, czy warto. W załączeniu znajdziecie wstępną propozycję tabelki z przykładowymi danymi.

Opublikowano

Spokojnie, spokojnie, pomysl Maniola nie jest nowy, już od dawna rozmawiamy w kuluarach na temat Bazy Ryb, szkielet został stworzony już dawno temu (lata temu), ale teraz rozmowy i działania nabrały konkretnych form. I zapewne niedługo zobaczycie, jak to działa "w praniu".

Opublikowano
I zapewne niedługo zobaczycie, jak to działa "w praniu".

Może uda się uwzględnić w tym co już robisz, informacje które zaproponowałem w excelu? To ja w takie razie zawieszam ten pomysł z mojej strony, przynajmniej mamy już wątek w którym można będzie o takiej bazie ryb porozmawiać :) Daj znać, jakbyś potrzebował pomocy. To ja póki co znajdę dla siebie coś innego :)

niektóryh skrótów nie kumam

RSM- rozmiar samca

RSA - rozmiar samicy

SRA - sugerowany rozmiar akwarium

KSM - kolor samca

KSA - kolor samicy

KN - kolor narybku

R - rodzaj (M - mbuna; NM - non-Mbuna)

A -agresja (N - niska; S - srednia; W - wysoka)

P - pokarm (M - mięsny; R - roślinny)

ZSM - zdjęcie samca (link do albumu)

ZSA - zdjęcie samicy (link do albumu)

Opublikowano

przydałby się podzielić agresje na zewnątrz-, i wewnątrzgatunkową. A do uwarunkowań pokarmowych roślinnych zastosować podział względnie- i bezwzględnie roślinożerny.

Opublikowano

Podział na agresje wewnątrz i zewnątrz gatunkową jest do rozważenia ... jeszcze się z tym przegryziemy ;) bo co za dużo to też nie zdrowo ... jedzonko jest rozwiązane zupełnie inaczej