Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem z typu człowieka który woli mieć pewność. Więc tak

Akwarium 720L brutto,500L netto zalane było 29.01 również w tym dniu wpuszczone welonki 10szt.

Parametry wody 03.02

NO2-0

NO3-nie badane za wcześnie

pH-7,5

KH-11

Więc podjęto środki celem podniesienia pH. Wsypano 20 łyżeczek sody. Piszę łącznie ile dodałem robiłem to stopniowo po 5 łyżczek Testy

04.02

KH-20

PH-8

07.02 wlałem około 60L wody z akwa funkcjonującego i wycisnąłem filtr

od 08.02 zacząłem wlewać nitrivec

13.02 testy

NO2-0

NO3-5

14.02 wlałem około 65L z akwa funkcjonującego

19.02

NO2-0

NO3-20

22.02

NO2-0

NO3-40

pH-8

KH-18

Postanowiłem dokonać małej podmiany wody około 70l. Po podmianie spadło KH więc zacząłem podnosić sodą. Ustaliłem że aby podnieść KH o jeden stopień muszę dodać trzy łyżeczki sody.Moje pytanie tyczy się NO2 w ogóle się nie pojawiło chyba że na chwilę wtedy kiedy nie robiłem testów.Myślę że akwarium jest gotowe cykl ruszył ale chcę się upewnić.Czekam na odpowiedzi

Opublikowano

Skoro nie bylo NO2 (niewykrywalne ilosci) to albo masz testy do kitu, albo idealnie udalo Ci sie przeniesc bakterie :)

Upewnij sie, ze Twoje testy na pewno wykrywają NO2.

Opublikowano

IMHO to dojrzałe akwarium

a NO2 po prostu przegapiłeś

- chyba że rzeczywiście testy nie mówią ci prawdy.

Opublikowano

to kH to trzymaj w przedziale 10-15

nie zasypuj pod kH20 :wink:

poza tym imho przegapiłeś no2

imho spokojnie możesz zacząć wpuszczać ryby - jeśli młode to nawet na raz :wink:

Opublikowano

Czemu KH należy trzymać w przedziale 10-15. Czy jeżeli będzie miało 15-20 coś się stanie.

Co do NO2 to chyba rzeczywiście przeoczyłem. Bo wina testów to raczej nie jest bo najpierw sprawdzałem zoolkiem który miałem a potem kupiłem JBL bo myślałem że zoolek oszukuje.

Opublikowano

bo takie jest najbardziej zbliżone do naturalnych warunków i zdecydowanie zapewne najlepiej wpływa na chów ryb i rozwój narybku... nic się nie stanie, ale będziesz zdrapywał biały nalot ze wszystkiego i nie będzie optimum :wink: