Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Przejrzałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.

Mam 4 auratusy, są to jeszcze młode śledzie, odpowiednio 7,6 i 2x5 cm.

Nie widzę, żeby były przywiązane jakoś szczególnie do konkretnego terytorium, szaleją po całym akwarium. Jednak od czasu do czasu parami oddają się jakiejś obłąkanej gonitwie w kółko za swoimi ogonami. Nie zauważyłem też zaczerwienionych skrzeli, wybrzuszonych podgardli, ani urywania się po kątach. Wszystkie cztery zachowują się jednakowo, tak jak opisałem. Zaden z nich nie ma również jakichkolwiek oznak walki, popodgryzanego ogona czy czegoś w tym stylu.

Jak powinno się zinterpretować ich zachowanie ??

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

P.S. Czy przy rybach tej wielkości można już próbować stwierdzać płeć ??

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Moje akwarium jest nieideologiczne. 100x40x50, jest w nim wielki korzeń, połowa kokosa, 5 roślinek zakotwiczonych na tylnej ścianie z piaskowca, trochę bazaltu, granitu, wapienia, innego piaskowca, a to wszystko na jasnym grysiku wapiennym.

Mam dzikie stado pyszczaków, z których największym jest właśnie wspomniany wcześniej, siedmiocentymetrowy Auratus. Załogę stanowią ponadto 4 Socolofi (ok 4cm), 4 Crabro (ok5cm), 4 Red Fin (ok3 cm), i 7 Maingano (największy4cm, najmniejszy 1 cm)

Za jakiś czas zdecyduję, co zostaje a co zmieni lokal. Auratusy mają cojones, Socolofi są najsympatyczniejsze i najciekawiej się zachowują, Red Finy są dopiero 8 godzin, a crabro najbardziej mi się podobają. Maingano mają jeden plus - wygląd.

Czas pokaże, co zostanie.

--

Pozdrawiam

Opublikowano

Musisz poczytać o obsadach. Nie masz pojęcia za bardzo co w czym trzymasz. Nie ma co się rozpisywać w tym temacie bo nie starczyło by strony. NA serwisie są ciekawe artykuły polecam poczytać.