Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U moich melanochromisów jeden przebarwiał się 2-3 miesiące, a drugi zrobił to samo praktycznie w jedną noc (w czasie jak pierwszy był zajęty "obejmowaniem władzy" nad całym zbiornikiem). Podejrzewam, że i wśród salousi nie ma jedynie słusznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszystko zależy od pozycji samca w własnym gatunku, wśród wszystkich samców, od jakości rybek itp, itd.

Opublikowano

A ja pozwole sobie jeszcze inaczej , czy ktorys z kolegow mial przypadek "zmiany " samicy w samca.

Mam rybke wlasnie saulosi i wiem a przynajmniej wiedzialem ze to samica bo inkubowala dwa lub trzy razy a teraz zaczyna wygladac jak na zdjeciu przyslanym przez Lukaszra pozycja3-4, a byla intesywnie zolta.

Wiem ze to ta sama ryba na 100% bo nie ma prawego oka, chyba ze jej wyglad jest spowodowany zlym samopoczuciem , spadkiem w hierarchi itp.

Dodam ze reszta samic jest zolta bez jakis przebarwien.

Pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Zdarza się że dominująca samica przybiera ciemniejsze barwy. Dzis nie jestem w domu ale jutro zrobie zdjecie i pokaże ci ja moze wgladac samica. Moja po 3 latach ma mocno czarne pasy, jest ciemniejsza od pozostalych i odziwo najsilniejsza. Prawdopodobnie to ona jest dominatem wsrod samic i dlatego tez ma taka barwe.