Skocz do zawartości

Sera Discus Color Blue, a Yellowki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to możliwe żeby po stosowaniu Sery Discus Color Blue zmienił się kolor żółtej obsady?

Dawałem im ją żeby się mi się samce Saulosi jakoś ładnie wybarwiły, a zauważyłem że mi Yellowki takie jakieś brudne porobiły (szczególnie samiec wygląda jakby z kopalni wypłynął)

Spotkał się ktoś z taką reakcją na wybarwiające żarcie czy to może coś innego?

Opublikowano

Pokarmy wpływają troszke na wybarwienie ale nie jest to "aż tak znaczne" by zmieniać kolor żółty na niebieski;)

Ciemnienie ryb czesto jest spowodowane np. wcześniejszym pobiciem, stresem, złymi parametrami wody. Bardziej przychyał bym się ku temu. Gdyby pokarm miał taki wpływ pewnie wszystkie yellowki by tak wyglądały prawda?

mi się wydaje że rybka jest troche zestresowana.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam do tematu....

Postanowiłem przeprowadzić eksperyment.

Od 2,5 tygodni nie podaję pokarmu Sera Discus Color Blue i...

... tak jak przewidywałem z czasem ciemne boki Yellowków bardzo rozjaśniały stając się prawie niewidoczne.

Samce Saulosi dalej są niebieskie i nic, a nic nie wyblakły :D

Sądzicie że wybarwiający niebieski pokarm "brudzi" Yellowki? (i nie chodzi mi tu o to jak pisał czester że z żółtych zrobią się niebieskie)

Opublikowano

Opisywane przyszarzenie powoduje nie pokarm tylko samopoczucie ryby ewentualnie jej słaba jakość ... pokarmy mogą wpłynąć na barwę ale w minimalnym stopniu ( zazwyczaj jest takie działanie jak większości suplementu diety na ludzi ;) )

Opublikowano

Sorrki ale te twoje całe testy są mało wiarygodne ;), za mały materiał badawczy ... czarne yellow które w sumie są nie za ładne to dominujący niestety ostatni w sklepach materiał, potrzebne byłyby czyste ładne yellow dorosłe sztuki które nigdy nie wykazywały tendencji do zmiany barwy na czarną i takie ryby winniśmy karmić twoim pokarmem, jeśli szarzenie wystąpiłoby to trzeba by wtedy odradzić ten pokarm przy chowie jasnych ryb ... ale badaj badaj ;) ... poprzyj to jeszcze jakimś materiałem fotograficznym i zapiskami ... zawsze to zostanie w dużej mierze wątpliwe ale jakiś wskaźnik będzie i może ktoś odpuści sobie ten pokarm ;)