Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Harisimi nie ukrywam, że czekałem na twoją radę :wink:

Fakt, że w ciągu 1,5 roku miałem w obsadzie tylko 1 zgon.

Niemniej w ostatnim okresie walki się nasiliły i obsada straciła swój urok

Myślałem nad zmianą bo łatwiej by mi było oddać całość niż zredukować kilka sztuk.

Nowa obsada miała by być z natury łagodniejsza i bardziej wszystkożerna

stąd pomysł na mix aulonki z yellowkami i rdzawymi (lub inny zestaw zaproponowany przez Was)

Po ostatnich doświadczeniach chce mieć maksymalnie 3 gatunki w 375l.

Na teraz jako, że wreszcie mam troszkę czasu - długie L4 - zabieram się za obserwację i redukcję posiadanej obsady.

Niemniej rady na temat nowej mile widziane :lol:

Opublikowano

teoretycznie aulonki, yelowki i rdzawe to spokojna obsada - ale teoria nie zawsze oznacza praktykę.

może być spokojnie ale wcale nie koniecznie.

zrób 1 na 3-4.ale zwłaszcza przy saulosi może to oszpecić obsadę.

Nie zgadzam się że jeden samiec saulosi może być brzydszy w porównaniu do dwóch w akwarium,(chociaż może, nie znaczy musi ;) ) zgadzam się że stroszenie "piórek" walka z konkurentem powoduje wzmocnione wybarwienie ale ja miałem saulosi najpierw w obsadzie 3 + 7

do czasu gdy na polu nie pozostał 1 + 6 i w dalszym ciagu był taki jak poprzednio, nie wiem czy to wpływ L. Hongi bo trzymałem je razem, a mój saulosi nie dawał sobie w kaszę dmuchać i jemu ale właśnie w akwarium 100 cm trzymałem Saulosi i Hongi w obsadach jednosamcowych nie obserwując już tak zaciekłych walk jak wcześniej

Po prostu podzieliły się ryby kamyczkami, w dalszym ciagu były takie jak wcześniej a agresja ograniczyła się praktycznie do zera.

Opublikowano

Jarek ja napisałem że może oszpecić obsadę a nie musi ;) ... przerabiałem to kilka razy pasiaste ryby wyglądaja zazwyczaj brzydziej gdy nie mają rywala. Prawie zawsze jest to minimmalnie gorsze wybarwienie w skali dnia bo samiec walczący i się trący mają najlepsze wybarwienie, brak rywala skutkuje mniejszą ilością powodów do 100 % wybarwienia, tarło nie odbywa się codziennie a przy zalotach jest wybarwiny jednak nie maksymalnie. Nieraz są to subtelne róznice a nieraz ostre zjechanie w dół. Szczególnie gdy saulosi stoi nizej w hierarchii.

Opublikowano

dlatego nie zanegowałem w całości :P

pisząc moze a nie musi :)

mój samiec cały czas musiał pilnować sie przed Hongi, ktory deptał mu po piętach może dlatego cały czas był "w napięciu ;) "

Opublikowano

Mieliście dużo racji. Zrobiłem małe przetrzebienie i zrobiło się spokojniej i barwniej

Pierwszy raz wybarwiły mi się Axelrodi :)

Zadecydowałem oddać całkowicie mpangi, poleciał agresor red-red

a do wyłapania zostały 2 ukryte jak dotąd samce saulosi i samiec axelrodi

Zostanie układ 2+3 saulosi (docelowo będę zwiększał obsadę samic), 1+3 (ewent 2+3) axelrodi oraz 1+3 (jedna samica niestety nie przetrzymała) red-red. Powinno być barwnie i w miarę spokojnie. Mix pozostanie planem na przyszłość

Dobrze kombinuję ?

Opublikowano

liczba samic powinna być większa przy wielosamcowym zbiorniku 2 na 3 to jednak trochę za mało ... poza tym dobrze kombinujesz ;)

Opublikowano

Dzięki za trefną uwagę ale hehe po uspokojeniu w zbiorniku kilka młodych "samic"

zaczyna się zmieniać w samce :(

Teraz musi więc zostać w tym układzie ale będę poszukiwał jeszcze samic.

Dzięki za rady.