Skocz do zawartości

Pytanie jeśli chodzi o pokarm ..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak chcesz eksperymentować to nikt Ci nie zabroni. Wychodze z założenia że żeby ocenić wpływ pokarmu na ryby musisz go podawać dłuższy czas i musi on stanowić jedyny lub prawie jedyny pokarm ryby (inaczej nie możesz miarodajnie ocenić jakości pokarmu bo nie wiesz który ze stosowanych wywołuje dane zmiany na +/-) a jak już znajdziesz dobry pokarm to po co go "rozcieńczać" innymi. Stosuje dwa pokarmy: komercyjne jeden bazowy(hikari excel) i jeden wybarwiający(OSI dla paletek), jedną mrożonkę(shrimp-mix) i jeden żywy pokarm(drosophile).Ryby dożerają sobie glony i wszystko jest cacy

Mutra co to jest za żywy pokarm te drosophile? Powiem szczerze, że jako akwarysta starej daty nie mam całkowitego przekonania do mrożonek, choc oczywiście zdaje sobie sprawę jaka jest ich przewaga nad żywym pokarmem. Zastanawiałem się nawet nad założeniem własnej hodowli jakiegoś "żywca" ale szczerze mówiąc nie wiem jak się do tego zabrac, a na serwisie, czy wogóle w necie nie znalazłem jakiegoś szczegółowego opisu.

Opublikowano

greghor: viewtopic.php?f=23&t=4216

W tej chwili stosuje pożywkę na bazie agaru bo znalazłem jego tanie źródło. Mam 9 butelek i z tego moge odławiać jakieś cztery spore porcje tygodniowo - tak więc mam nadmiar. Na średnie akwarium sądze że wystarczą 4 butelki +jedna rezerwowa dla kontynuacji hodowli.

Powiem szczerze, że jako akwarysta starej daty nie mam całkowitego przekonania do mrożonek
ja komercyjnych mrożonek nie uznaje wcale, shrimp-mix robie samemu
Opublikowano

Dzięki, znalazłem i na pewno zastosuje. Szkoda, że nie ma tego opisu w dziale DIY na serwisie. Na pewno wiele osób łatwiej miałoby do niego dostęp.

Opublikowano
Dzięki, znalazłem i na pewno zastosuje
To kilka uwag które się pojawiły od tego czasu: 5 litrowe butelki NIE NADAJĄ się do hodowli -przy odławianiu większość muszek spieprza. Najlepsze są plastikowe litrówki po mleku. NIe ma większego znaczenia czy pożywka pleśnieje czy nie - po kilku dniach i tak zamiera. Gaza się nie nadaje do zatykania butelek, bo muszki przełażą w fazie gąsienicy i wykluwają się na zewnątrz - lepsze są kawałki jakiejś bawełnianej tkaniny (np. starego podkoszulka)

Szkoda, że nie ma tego opisu w dziale DIY na serwisie. Na pewno wiele osób łatwiej miałoby do niego dostęp.

Dzięki, znalazłem i na pewno zastosuje. Szkoda, że nie ma tego opisu w dziale DIY na serwisie. Na pewno wiele osób łatwiej miałoby do niego dostęp.

był pomysł żeby go tam umieścić ale nikt nie pociągnął go dalej a ja nie chciałem się wychylać :roll: