Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w trakcie ciułania siana na filtr kubełkowy.

Ale puki co pracuje u mnie od miesiąca taki mój drugi poprawiony na przykrych błędach pierwszego wytwór :D

Do tego dołoże filtr narurowy jako prefiltr gdyż co tygodniowe czyszczenie prefiltra na rurze ssącej jest uciążliwe,

i niepotrzebnie stresuje ryby :)

Widoczny zawór spustowy wykorzystam do spuszczania wody z akwa podczas podmian.

Pomysł z tym prefiltrem zaporzyczyłem od kol.karolda.Pomysł mnie bardzo zainteresował i postanowiłem go sprawdzić :)

post-8237-14695711902515_thumb.jpg

post-8237-14695711902791_thumb.jpg

Opublikowano

Witam! Bardzo się cieszę że pomysł Cisię spodobał. Dodam jeszcze że, teraz jadę na włókninie zamiast wkładu sznurkowego i narazie tak pozostanie bo, przepływ jest dobry przez długi czas. Dzisiaj "czyściłem kubeł" (musiałem sprawdzić jak prefiltr wpływa na czystość wkładów), pierwszy raz od zamontowania prefiltra narurowego, czyli 20.09.2008. Minęło 4 miesiące i nie było co czyścić :lol:. Jestem pozytywnie zaskoczony :wink::mrgreen:

Jarek, Twój korpus jest lepszy i daje większe pole do popisu. Możesz przepłukiwać wkład z większych zanieczyszczeń bez wyciągania wkładu. Możesz założyć wkład siatkowy i przepłukiwać go zaworem spustowym w celu zwiększenia przepływu. Pamiętaj że wkład siatkowy wielokrotnego urzytku daje durze przepływy początkowe lecz szybciej się zapycha, w twoim przypadku można przetestować wkład siatkowy z opcją przepłukiwania bez wyciągania wkładu z korpusu.

Opublikowano

Tak wygląda całość po zmontowaniu i uruchomieniu.Narazie w prefiltrze wkład sznurowy 50 mikronów,potem zobaczę może wymienie na inny. Jak do tej pory wszystko działa nienagannie :) Oby tak dalej.Pozostało zamontować jeszcze kawałek węża

na zaworze spustowym prefiltra.

post-8237-1469571191192_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Seria pytań - gdzie, za ile i jakie są te zawory na zdjęciu? Szukam ich wszędzie, ale w casto/leroy są po 20pln / szt i dość duże.