Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. proszę o sprawdzenie moich parametrów.

akwa 240 litrów

dwa kubełki jeden biologiczny z koralem i ceramiką, drugi mechaniczny z ceramiką i gąbkami i włókniną:

1. woda wodociągowa:

ph 8

Gh 10

no2 0

no3 0

kh 6

mierzona marnym testem 5 in jbl

11.01.2009 woda zalana, wlany nitravec włożona mrożonka

13.01.2009 zrobiony 1 pomiar

ph 7.6

Gh 7

no2 0

no3 10

kh 6

według rad wcześniejszych dołożony jeszcze jeden kawałek mrożonki.

14.01.2009 pojawiły się długie nitki zielonego glona ale tylko na jednym kamieniu i na wlocie do filtra, po poczytaniu forum wyłączyłem oświetlenie.

15.01.2009 mrożonka cała w pokryta białym nalotem wygląda jak wata cukrowa.

pomiar 17.01.2009 zrobiony testem sera ( znajomy użyczył) ((mi jeszcze trochę zostało pasków więc też muszę je wykorzystać))

ph 8

gh 7

no2 0

no3 25

kh 10

w poniedziałek wpuszczę moją bocję zanim ją oddam do innego akwa a na rybki jeszcze czekam

proszę o podpowiedzi co jeszcze trzeba zrobić dzięki.

Opublikowano
Czekaj cierpliwie.

Czekaj miesiąc

Daniel czemu aż miesiąc?

mi powolutku wygląda już na akwarium któremu niewiele brakuje.

Po pierwsze wyrzucił bym tą spleśniałą mrożonkę i wpuścił tę bocję - wtedy śledził bym parametry czy NO2 dalej utrzymuje się na poziomie = 0

Opublikowano

Daniel czemu aż miesiąc?

mi powolutku wygląda już na akwarium któremu niewiele brakuje.

Po pierwsze wyrzucił bym tą spleśniałą mrożonkę i wpuścił tę bocję - wtedy śledził bym parametry czy NO2 dalej utrzymuje się na poziomie = 0

Yaro temu akwarium brakuje wiele :D

To , że NO2 ma =0 nie znaczy , ze wszystko jest oki.

Napiszę tak:

Mrożonka się rozłożyła , zaskoczył cykl azotowy , ale bakterie zdążyły już przerobić NO2 i teraz "głodują" i obumierają.

To samo jest u Kunty w innym topicu.

Teraz właśnie trzeba wsadzić tę bocję i karmić ją ,a w zasadzie tuczyć , aby wytworzyła na tyle dużo papki , aby wyżywić odpowiednią "populację" nitryfikatorów.

A na namnożenie dostatecznie dużej ilości bakterii trzeba niestety poczekać:)

Opublikowano

ale o tym będą świadczyć parametry po wpuszczeniu bocji, teraz bym nie prorokował o obumarciu bakterii, bo pomimo tego że mrożonka spleśniała to pewnie i dalej się rozkłada.

Razem uważamy ze teraz trzeba wpuścić jakąś rybę, oraz mierzyć parametry, ja jednak uważam , że akwarium zaskoczy dużo wcześniej niż w miesiąc.

Opublikowano

Yaro , cykl azotowy już się zamknął ale akwarium jeszcze ma daleką drogę do przejścia , zanim będzie stabilne i zanim będzie można wpuścić całą obsadę ryb.

IHMO dojrzewanie to nie jest tylko czas od zalania do zamknięcia cyklu azotowego , ale pełna stabilizacja przy docelowej obsadzie :D

Może to podejście bardzo ostrożne ale ja wolę dmuchać na zimne:)

Opublikowano

po części tak, ale wpuszczenie całej obsady zawsze może spowodować skok parametrów, dlatego polecam stopniowe dokładanie ryb