Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc w oparciu o poradnik sery oraz inne źródła stworzyłem taką małą listę glonów występujących w naszych akwariach, mam nadzieje że się komuś przyda, w miarę możliwości do listy zostaną dodane też informacje na temat szybkiej pomocy oraz pomocy długotrwałej.

LISTA KONTROLNA GLONÓW:

Nazwa: Chlorella, Euglena

Wygląd: zielona, przezroczysta ciemna woda

Przyczyna: nadmiar azotanów, fosforanów, zbyt silne nasłonecznienie, duża ilość subst. Odżywczych niepochłonięta przez rośliny

Zdjęcie: 12aa4007fab472f6m.jpg

Nazwa: Wiciowce, orzęski

Wygląd: biała, mleczna woda ze słabą przejrzystością

Przyczyna: procesy gnilne, organiczne składniki pokarmowe

Zdjęcie: 3befb4ac95e60d51m.jpg

Nazwa: Zielone glony nitkowe

Wygląd: długie, cienkie zielone nitki

Przyczyna: zbyt mała konsumpcja składników pokarmowych przez rośliny

Zdjęcie: 5788b64ca24ec7e2m.jpg

Nazwa: Zielone glony pędzelkowe

Wygląd: krótkie zielone glony nitkowe bardzo gęsto rosnące

Przyczyna: zbyt mała ilość szybko rosnących roślin, stare, zużyte świetlówki

Zdjęcie: 872b0acd8b4b5f20m.jpg

Nazwa: Niebiesko-zielony glon, Cyjanobakteria (sinica)

Wygląd: zielono-niebieski śliski nalot, gęsto pokrywający rośliny i dekoracje, nieprzyjemny zapach

Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, mocne napowietrzanie wody, nieodpowiednie oświetlenie

Zdjęcie: ffc23f3e519dba52m.jpg

Nazwa: Brązowy nalot: okrzemki

Wygląd: brązowe naloty pokrywające dekoracje, rośliny

Przyczyna: wysoki poziom krzemu, niewystarczająca ilość światła

Zdjęcie: 2ffce087de357bbam.jpg

Nazwa: Zielone glony pędzelkowe: krasnorosty

Wygląd: zielono zabarwiona kępka z krótkimi wiązkami nitek, która wyrasta w jednym punkcie powierzchni liścia

Przyczyna: fosforany i azotany w wodzie

Zdjęcie: f256b8f613150591m.jpg

Nazwa: Brunatne glony pędzelkowe: krasnorosty

Wygląd: pędzle z krótkimi czerwono-czarnymi nitkami, pierwsze na brzegach liści, w rozwiniętym stadium również na powierzchni liścia, również na szybie akwarium i dekoracji

Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, silne napowietrzanie wody, nieodpowiednie światło, rzadkie podmiany wody

Zdjęcie: 8a01b84eb6908ac5m.jpg

Nazwa: Długi glony pędzelkowe: krasnorosty

Wygląd: rozgałęzione, ciemnozielone lub czarne, nitki kilkucentymetrowej długości na roślinach i dekoracjach

Przyczyna: wysoki poziom azotanów i fosforanów, nieodpowiednie światło, zbyt mało światła, zużyte lub stare świetlówki, rzadkie podmiany wody

Zdjęcie: ee47f952b91ac113m.jpg

Jeżeli ktoś ma jakieś dodatkowe informacje to przesyłajcie je do mnie na priva lub do któregoś z adminów to będziemy zmieniać w temacie głównym

Opublikowano

dobre proponował bym umieścić to na stronie serwisu w dziale artykuły, można by było postarać się o lepsze fotki i jest świetny krotki artykuł

Opublikowano
dobre proponował bym umieścić to na stronie serwisu w dziale artykuły, można by było postarać się o lepsze fotki i jest świetny krotki artykuł

Jesli zdjecia jak i tekst sa kolegi to moznaby. Jesli jednak nie, trza by prosic o zgode mase ludzi.

Opublikowano

Hm... , a mnie zaciekawiły przyczyny powstawania cyjanobakterii.

Po pierwsze , to dokładnie nikt nie wie jakie są przyczyny ich powstawania.

Jedną z przyczyn ich powstawania , hipotetyczną , jest nie wysoki poziom PO4 i NO2, NO3 ale zachwianie równowagi między nimi.

Przyjmuje się , że proporcje te powinny wynosić 1/20, ale to też są tylko obserwacje akwarystów , nie potwierdzone naukowo.

Po drugie , warunki powstawania jakie podałeś są dobre dla innych glonów, jak i dla praktycznie każdego stworzenia w akwarium.

Nieodpowiednie oświetlenie?

To znaczy jakie?

Sinice rosną tak pod HQI , jak i pod zwykłymi świetlówkami.

Może chodzi Ci o barwę oświetlenia?

A więc miałem je i w Malawi , przy świetlówkach 8800K , miałem je też w obecnym baniaku , przy światełku 20000K , jednak po pewnym czasie zniknęły:)

Dlaczego?

Nie wiem.

Piszesz , że jedną z przyczyn jest dobre natlenienie , a więc aby ograniczyć sinice trzeba zmniejszyć napowietrzanie?

Wtedy dopiero się zacznie masakra w akwarium :!:

Po trzecie wygląd, mianowicie mogą one być zarówno czerwone , jak i niebieskie , a także czarne.

I na koniec , ale to najmniej ważne , cyjanobakterie nie są glonami :D

Opublikowano

Jesli zdjecia jak i tekst sa kolegi to moznaby. Jesli jednak nie, trza by prosic o zgode mase ludzi.

niech daniel sie wypowie ale chyba juz nawet tu nie powinien tego umieszczać jak to nie jego tekst

Opublikowano

Jak mówiłem tekst powstał w oparciu o różne źródła ale w największej mierze o poradni sery (który jest darmowy tak na marginesie). Co do samych glonów nie mam takiej wiedzy raczej zebrałem i jakoś ułożyłem różne informacje.

Razem z Mateuszem wpadliśmy na pomysł, że podwiesimy temat, czy też go wrzucimy do serwisu dopiero wtedy gdy będzie on w 100% gotowy tzn.

- będą się dokładnie zgadzać warunki i przyczyny powstania

- dodamy jak zapobiec glonom na dłuższy czas i jak pomoc na szybko w razie ich wystąpienia itd (tutaj zwracam się o pomoc jeśli ktoś dysponuje jakąś wiedzą bądź informacjami które mogłyby się przydać to piszcie)

Opublikowano

Z glonami to jest tak , że w Malawi to raczej pożądane ustrojstwo:)

Jeśli chodzi o same glony , zielenice , to warunki powinny być takie jak dla każdych roślin , to moje zdanie:)

Ale jeśli chodzi o ich zaszczepienie , powstawanie , to już inna bajka i raczej jakiegoś wspólnego mianownika nie ma.

Każde akwarium jest inne , to zamknięty ekosystem więc jednego przepisu nikt nie znajdzie :(