Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się ostatnio nad sensownością takiego filtra w Naszych zbiornikach.Czy takie rozwiązanie udało by się zastosować w naszych systemach oczyszczania wody i jaki mielibyśmy pożytek z tej metody .Bo do plusów można by zaliczyć wykorzystanie podłoża( w naszym przypadku piasku) jako medium filtracyjnego .W odpowiedniej konfiguracji można pozbyć się stref beztlenowych (wtłaczanie wody ) chociaż z drugiej strony gdyby udało się je kontrolować można by doprowadzić do procesów denitrifikacji i zmniejszenia poziomu no3 wodzie .Problem te od jakiegoś czasu nie dawał spokoju więc zacząłem główkować i

Ruszt wykonany z rurek pcv obszyty agrowłókniną lub firanką czy innym materiałem o odpowiednio małym przekroju oczek .Rurki wiercone od spodu wielkość otworów tutaj nie wiem kwestia do zastanowienia

Filtr ten pracował by w układzie ssąco tłoczącym

I tu mam pytanie do was czy jest sens robienia czegoś takiego a jeśli tak to jak Wy byście to zrobili

post-8160-14695711868217_thumb.jpg

post-8160-14695711868519_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo kontrowersyjny temat nie raz poruszany na tym forum ile wątków tyle zdań.

Moim zdaniem nie nadaje się taki system do Malawi jak masz piasek na dnie. Jeśli natomiast masz żwir to owszem mogło by to zdać egzamin ale stracisz przyjemność z oglądania zachowań ryb.

Opublikowano
Moim zdaniem nie nadaje się taki system do Malawi jak masz piasek na dnie.

ale właśnie chodzi o wykorzystanie piasku :D .Ażeby nie dostawał się do pod ruszt a następnie do pompy myślę o użyciu materiału m malućkich :lol: oczkach

Opublikowano

Rozumiem ale piasek przeważnie ma granulacje 1-2 lub 3mm czyli oczka w tym materiale muszą być naprawdę małe by piasek się przez nie wydostawał, teoretycznie możne jest to wykonania ale jaka pompa by musiała być by to uciągnąć nie dosyć że miał byś 5cm piasku to jeszcze jakiś materiał o małej przepustowości. A jak się piasek jakimś cudem dostanie do pompy to masz większy problem i straty.

Jak zastosujesz materiał o bardzo małych oczkach to znowu cały syf nie będzie przez niego wciągany i cały system będzie się zapychał.

Opublikowano

Zgoda do filtracji mechanicznej się nie nada .Ale mi o biologiczną zależy.Przy odpowiednio wolnym przepływie można być zainicjować proces denitrifikacji o to głównie mi chodzi

czyli oczka w tym materiale muszą być naprawdę małe by piasek się przez nie wydostawał

Tak jak pisałem wcześnie agrowłóknina lub gęsta firanka powinna rozwiązaćten problem

Opublikowano
Bardzo kontrowersyjny temat nie raz poruszany na tym forum ile wątków tyle zdań.

Ależ nie prawda... Jest tylko jedne właściwe zdanie... TO NIE NADAJĘ SIĘ DO MALAWI/PIASKU :lol:

Opublikowano
Dokładnie, mam podżwirówkę w akwa żółwiem, ale tam są kamienie i nic nie jest wciągane do filtra po za kupkami :)

Żółw to nie Malawi mogłeś przeczytać od początku o co chodzi w tym poście