Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzien temu odlowilem samiczke z kotnika bo juz wypuscila mi mlode, teraz po dwoch tygodniach w niedziele bede odlawial druga samiczke i planuje ja wrzucic do tego samego kotnika co maluchy plywaja. Oczywiscie sa tam kamienie i grotki porobione i piaseczek jest wiec maluchy maja gdzie sie schowac.

Moje pytanie to czy samiczka nie rozpocznie polowania na tamte maluchy majac jeszcze swoje w pyszczku, badz zaraz po wypuszczeniu swoich. Czy moze lepiej ja do kotnika zeby nie miala zadnej mozliwosci zetkniecia sie z maluchami??

Opublikowano

Co na pewno to nie zje ci małych jak będzie jeszcze inkubować, natomiast jak już wypuści narybek to na to nie ma reguły moja samica hongi raz zjadła prawie wszystkie od razu po wypuszczeniu a samica trewavasae natomiast przez cały weekend pływała z młodymi i nic się nie stało.

Opublikowano

Ale ja juz w kotniku mam tygodniowe mlode i o nie sie martwie czy jeszcze podczas inkubacji nie zje mi tych juz tygodniowych?? Bo te co wypusci to wiem ze nie ma reguły.

Opublikowano

inkubujaca samica rzadko dobiera pokarm więc jest bardzo małe prawdopobieństwo ze cokolwiek sie stanie z młodym narybkiem

Opublikowano
ciekawi mnie tylko czy jak wypuści swoje to czy nie pogoni za młodymi nie od niej :/

Wlasnie o to mi chodzi od samego poczatku.

Dzieki yaro za zrozumienie tematu.

Wiec jak myslicie czy pogonie czy nie??

Opublikowano

sugerujesz ze nie zrozumiałem tematu napisałem ci ze nie ma na to reguły i nawet podałem ci przykład z własnego doswiadczenia czytaj kolego to co się pisze

Opublikowano
sugerujesz ze nie zrozumiałem tematu napisałem ci ze nie ma na to reguły i nawet podałem ci przykład z własnego doswiadczenia czytaj kolego to co się pisze

Twoj pierwszy post z tego co zrozumialem to dotyczyl swiezo wypuszczonych mlodych a mi chodzi o tygodniowe mlode plywajace juz w kotniku od innej samicy. Czy za nie sie nie wezmie??

Opublikowano

sorki moze trochę nie jasno napisałem ale własnie o to mi chodziło moj narybek był swiezy moze miał z dwa dni i raz został zjedzony odrazu a raz plywał cały weekend i nic sie nie działo. inaczej mowiąc miałem tą sama sytuacje co ty tylko ze z innymi rybami.

Opublikowano

Wlasnie i nie chcialbym stracic tamtych a znowusz przydaly by mi sie te bo brakuje mi sporo samic a tak bym mial od dwoch roznych samiciczek mlode to zawsze jakas roznorodnosc by byla.

Nie mam pomyslu co zrobic, moze kotnik przedzielic na pol jakas szyba wsadzic dwa filtry, po jednej stronie mlode a po drugiej samiczka inkubujaca, a jak tylko wypusci mlode odlowie ja i wyjme ta dzielaca szybe?? Tylko czy jedna grzalka da rade??