Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj u samicy msobo zauważyłem wystające dwa bąble w okolicy odbytu. W sumie wygląda to dość nieprzyjemnie i jak dla mnie wygląda to na jakieś wystające wnętrzności. Bąble są dwa mniej więcej tej samej wielkości tuż przy sobie. Samica jest sporo ganiana przez samca ma z lekka poobgryzana płetwę ogonową i odbytową. Parę dni temu widziałem ją jak podchodziła do tarła z samcem i jeszcze wtedy było wszystko ok. Przerabiał już ktoś taki problem?.

Akwarium - 400l

obsada – 4 Acei Ngara, 9 Msobo, 4 Socolofi, 4 Rock Kribensis

filtracja – Unimax 700, Power Head 802

parametry – NO2 – 0, NO3 – 50, ph 8

karmienie – 2 razy dziennie rano i wieczorem raz w tygodniu głodówka

padmiany – co1,5 tygodnia tak koło 40l - 50l

chora.jpg

Opublikowano

Sugerujecie, że to wystające czerwone coś to pokładełko :?:

Z tą sekcja to jeszcze poczekam, ryba zachowuje się na szczęście normalnie :D

Opublikowano

Na forum Tropheus Tanganika znalazłem dwa podobne przypadki. Tam twierdzą że może to być stan zapalny jelit lub samica może „lać ikrę”.

http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=3&topic=2675&page=0

http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=6&topic=2538&page=0

W każdym bądź razie u mnie „bąbel” wyraźnie się zmniejsza.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

czasem dawałem swoim rybciom - szuszone kiełze - taki pokarm dla zółwi - rybcie go kochały, ale zauwazyłem ktoregoś razu własnie coś takiego i myslę sobie szkoda, że ten protomelas poszedl sie j..., zaprzestałem procederu podawania tego swiństwa, ku mojemu zdziwieniu po paru dniach protomelas wyglądał ok, więc co robię oczywiście nie pomny tego podaję znów i co ? inny z kolei też protomelas zresztą ma klopoty, ja znowu odstawiam suszone robactwo i jest ok, więcej juz nie podalem tego ... sądze że twoja ryba ma problem z wydaleniem czegoś co jest dla niej mało strawne a przeroslo rozmiarem średnice jej odbytu i niestety tak brzydko to wygląda, może sobie poradzi, moje poradziły, a moze nie ....

dodam, że znacznie większym copadichromisom nic nie było po tym jedzonku i to skłania mnie do tej teorii .