Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o sens zakupu czy faktycznie zapobiega skutecznie chorobom ryb.

Jak wiadomo walki u naszych podopiecznych to częsty widok, a ich skutki mogą by różne. Najczęściej jednak jest to oskubana płetwa lub niewielkie rany i teraz czy zamiast męczącego i stresującego odłowu i poddanie kwarantannie - lepiej by było zastosować właśnie tę lampę aby zapobiec infekcji.

No i jak to piszą sprzedawcy uzyskać bardzo klarowną wodę, na przykład włączenie lampy po karmieniu.....

Opublikowano

IHMO nie ma sensu kupować lampy UV jeśli chodzi Ci o jej walory "lecznicze".

O wiele skuteczniejszym urządzeniem jest ozonator , teraz ich cena jest porównywalna z lampami UV .

Efekty jego pracy widziałem w słonym akwarium , zaiste wart swej ceny :D .

Sam myślę o jego kupnie , bo woda po prostu kryształ:)

Opublikowano

Ozonator , jak sama nazwa wskazuje , to urządzenie wytwarzające ozon , który jest uważany za względnie bezpieczny środek do dezynfekcji , a zarazem o 1000% (wg. producentów) skuteczniejszy od promieniowania UV.

Przyjmuje się dla celów akwarystycznych wydajność tych urządzeń na 10mg O^3 na 100l wody.

Opublikowano

Przez 3 lata miałem w akwarium lampę (Tetra ) i przez nastepne 3 nie miałem. Różnica dla ryb żadna. Dla mnie brak lampy to mniejsze zuzycie prądu, brak konieczności wymiany żarówki (nie takiej taniej) i mniejsze ryzyko katastrofy - lampę montuje sie na wylocie kubełka , a więc pod akwarium.

Lampa ma sens chyba wtedy, kiedy zamierzasz eksperymentowac z obsadą i przewidujesz sporą rotacje ryb z różnych źródeł. Wtedy byc może działanie promieni UV będzie korzystne. Nie ustrzeże natomiast Twoich ryb przed przykrymi niespodziankami ze strony chłopaków od wodociagów. Oni juz maja takie sposoby zasyfienia wody, że mucha nie siada :-(.

Z ozonatorem nie mam żdnych doświadczeń , ale skoro Daniel poleca - to musi to byc sensowne :-)!

Opublikowano

warto założyć wątek o ozonatorze, bo na lampach UV się przewiozłem, tak jak pisał poprzednik - niepotrzebny wydatek, co do ozonatora juz odkładam kasę na jego zakup, tym bardziej że ozonator przyda się nie tylko do celów akwarystycznych ale i dla rodziny.

Opublikowano

Czytając forum o solniczkach natknąłem się kilka razy na ozonatory. I zawsze były to bardzo pozytywne opinie.

Hailea kosztuje w granicach 430pln... więc nie jest to jakiś majątek.

Czekam na pierwsze opinie z uzytkowania... ;D

Opublikowano

Właśnie zastanawiam się również nad takim czymś - jest dużo tańszy, parametry ma takie jak potrzebował bym do swojego akwarium, i nie wiem czy jest coś w nim takiego co zdecydowanie przekreśliło by go do używania w akwarystyce.