Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AquaSzut 750 jako wewnetrzny do 200 wystarczy ja mam taki w 200 litrach (100x40x50)i swietnie mieli wode a do tego jest naprawde cichy i zuzywa malo pradu:)

Opublikowano
AquaSzut 750 jako wewnetrzny do 200 wystarczy ja mam taki w 200 litrach (100x40x50)i swietnie mieli wode a do tego jest naprawde cichy i zuzywa malo pradu:)

Cichy jest, to fakt. Prądu bierze mało - też prawda. Ale że w 120cm będzie mielił wodę, to już trochę przesadzone. W 240l mielić wodę będzie coś o przepływie powyżej 1500l, a ten szucik ma 750l. Ja bym go nie dał nawet do 100cm. Chociaż lubię ten filtr - żeby nie było :wink:

Opublikowano

A macie jakieś inne propozycje co do wewnętrznego? Może rzeczywiście coś o większym przepływie tj. jakiś 1000-1500 l/h. Tak jak pisałem na wstępie CICHY i ŻEBY BYŁO CZYSTO!

Opublikowano
(...)Czy fluval starczy? ciężko... z tego co pamiętam, nawet po tuningu makok mi go odradzał do 120cm.

Mam fluvala 4+ w akwarium 375 i jestem bardzo zadowolony. Skłamał bym, gdybym powiedział, że kupek na dnie zupełnie nie ma, ale nie ma też dramatu. W połączeniu z zewnętrznym Fluvalem 405 oraz oczywiście cotygodniowymi podmiankami 20% wody, działa na tyle dobrze, że nie było jeszcze jakiś problemów z parametrami wody. Rybek jest jeszcze dośc dużo, bo 28 w wielkosci do 10cm, kamoli zakłócających cyrkulację wody - też sporo. Filtr jest cichy, chyba że zamontuje ię napowietrzanie.

Mam wrażenie, ze niektórzy mają tu jakieś obsesje na temat "pralek", "spadających przepływów", "niewystarczających cyrkulacji". Nie wiem jakich metod się używa aby stwierdzic spadający przepływ, na jakich próbach zostało wykonane badanie filtrów, w każdym bądź razie u mnie fluval 4+ się sprawdza.

Opublikowano

Do akwa 200 litrów jako biologa wsadzę EHEIMA PROFESIONAL 2226, mam nadzieję że się sprawdzi?! Jak sądzicie?

A co do mechanika to dalej nie wiem czy AQUA SZUT A 750 TURBO z przepływem 750 l/h, czy FLUVALA 4 PLUS z przepływem 1000 l/h, czy może coś mocniejszego? Zna ktoś filterek FERPLAST BLUMODULAR 3 PLUS z przepływem 1200 l/h? Macie jeszcze jakieś typy na cichego i dobrego mechanika do takiego akwa? Jaki przepływ byłby optymalny?

Opublikowano

Ja mialem Weipro TC-1500, polecam, cichy hmm, co znaczy glosny? Mi nie przeszkadzalo w spaniu.

Atman AT-203, musialem wyprobowac (przez sisiona !!) i tez polecam.

Mialem Resuny, tez polecam. Mialem AquaSzuta NIE POLECAM !! Zal...

Mialem Fluvala, wole te wymienione wyzej.

Opublikowano

Widzisz greghor, Ty nie masz dramatu, a ja nie mam kupek. Proste.

Natomiast w 100cm akwa mam AquaMedica o przepływie 1000l i właśnie nie ma dramatu. Ale kupki na piasku się pojawiają. Więc jest za słaby. A mocniejszy nie robi żadnej pralki, o których wspominasz.