Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  eremita napisał(a):
tylko jak bedzie wygladac kubeł koło akwa. wystarczy kaskada i wewneczny :D

Nie opowiada bzdur, bo ktoś to potem czyta takie głupoty będzie wcielał w życie. Jaka by musiała być kaskada, żeby weszło do niej tyle wkładu bio, co do wspomnianego kubła? no i jak by wtedy wyglądała :wink:

Opublikowano

tak jak i kubełek :), tylko tak dużych kaskad nie widziałem.

ale jeżeli przedmówca uważa że niewielka kaskada spełni w 100% rolę biologa -to raczej bardzo się myli.

Opublikowano

skoro tak

sision napisał(a):
  eremita napisał(a):
tylko jak bedzie wygladac kubeł koło akwa. wystarczy kaskada i wewneczny :D

Nie opowiada bzdur, bo ktoś to potem czyta takie głupoty będzie wcielał w życie. Jaka by musiała być kaskada, żeby weszło do niej tyle wkładu bio, co do wspomnianego kubła? no i jak by wtedy wyglądała :wink:

skoro tak podchodzisz do tematu to lepiej postawic filtr przelewowy bo do kubla nie wsadzisz tyle wkladu co do porzadnego przelewowego!!! lub zrobic sump bo jak otwory wywierci w bocznej lub tylnej scianie akwa to nie bedzie robil nic z blatem :)

bzdur nie opowiadam!!! zapraszam z testami pokaze akwa mojej dziewczyny 112L kaskada i wewnecznym z saulosi akwa ma dwa lata i wszystko gra :)

coraz czesciej widze na tym forum przesadzanie co do np. co do filtracji bo nie wspone o wielkosci akwa!!!!

znajomy ma 112 z pyszczakami od czterech lat ma wewnecznym szuta z duza gabka i tez wszystko gra ryby zdrowe.

nie przesadzajcie to jest tylko 112L w kotrym ma plywac 5szt ryb!!!!

Opublikowano
  SHOGUN_EU napisał(a):
Do twojego akwa polecam model e 900 (będzie zapas), który jest dedykowany do akwa od 90l. Kubłek ma już wbudowany prefiltr

Ja tylko gwoli ścisłości. Posiadam ten kubełek JBLa i nijak nie widziałem wbudowanego prefiltra. Chociaż ja kupowałem go prawie dwa miesiące temu, więc teraz coś się mogło zmienić. Dokupiłem gąbkę od Fana2 i nawet udało mi się zmieścić wlocik za tłem.

Opublikowano

po co inwestować 200-ileś zł w kubeł i stawiać go w kuchni na blacie obok akwa??

nie łatwiej (i taniej) wrzucić do akwa jakąś mini pompkę, której zadaniem będzie pompowanie wody do szafki nad akwa (o ile taka jest nad), w której może znajdować się albo otwarte akwa z graitacyjnym spływem w dół (otwór lub przelew - koszt zbiorniczka max 20zł) lub zespół dwóch narurowych z wkładami sznurkowymi (koszt 60pln)

i tyle

jakby pompką był np atman 203 to przy tych narurowcach obeszłoby się bez drugiego wewnętrznego - wszystko byłoby ukryte - biologia i mechaniczny w szafce nad... przepływ regulowany zaworem... wymieniany jeden wkład co 2 tyg (koszt 4zł) drugi co 6 miesięcy i gra gitara

po co przepłacać?? :wink:

Opublikowano
  chinet napisał(a):
Ja tylko gwoli ścisłości. Posiadam ten kubełek JBLa i nijak nie widziałem wbudowanego prefiltra.

W górnym koszyku są dwie gąbki po bokach przez które najpierw przepływa woda - to jest prefiltr. Ułatwieniem jest to że gąbki są na widoku i nie trzeba wyciągać wszystkich koszyków do czyszczenia okresowego prefiltrów.

http://www.jbl.de/factmanager/frame_page.php?action=show&PageMode=2&IdType=2&Id=611&linklabel=CristalProfi+e1500

Opublikowano
  makok napisał(a):
po co inwestować 200-ileś zł w kubeł i stawiać go w kuchni na blacie obok akwa??

nie łatwiej (i taniej) wrzucić do akwa jakąś mini pompkę, której zadaniem będzie pompowanie wody do szafki nad akwa (o ile taka jest nad), w której może znajdować się albo otwarte akwa z graitacyjnym spływem w dół (otwór lub przelew - koszt zbiorniczka max 20zł) lub zespół dwóch narurowych z wkładami sznurkowymi (koszt 60pln)

i tyle

jakby pompką był np atman 203 to przy tych narurowcach obeszłoby się bez drugiego wewnętrznego - wszystko byłoby ukryte - biologia i mechaniczny w szafce nad... przepływ regulowany zaworem... wymieniany jeden wkład co 2 tyg (koszt 4zł) drugi co 6 miesięcy i gra gitara

po co przepłacać?? :wink:

dobry pomysl :):D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
    • @Dagmarina od siebie mogę polecić Tropical insect menu. Bardzo dobry pokarm moim zdaniem za rozsądne pieniądze.
    • Zamówiłem 2 kilo na próbę 😁
    • @darianus Tak. Tylko to. Dodatkowo, u mnie prawie nie ma glonów.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.