Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję, porady w sprawie wody.

Mam dwa akwaria, 122 l. + 450 l.

Zaczęłam dość nie ciekawie, bo do niedojrzałego akwarium wpuściłam całe stado rybek malawi. Oczywiście jak można było się domyślać straciłam trochę rybek.

Zabrałam się do tego, nie z tej strony co trzeba i teraz wiem, czytając to forum, jak wielka była moja niewiedza.

Teraz rybki pływają od około 1,5 miesiąca w 112 l akwarium, a 450 l akwa jest zalane od ponad tygodnia i czeka aż dojrzeje by rybki mogły tam zamieszkać.

Akwarium 112 l jest traktowane jako tymczas.

Są tam obecnie: 4 red-redy, 6 yelow, 3 socolofi, 4 demasoni, 3 lombardy, oraz 4 glonojady i bocja, które zostały mi jeszcze z porzedniego akwarium. Glonojady i bocja będą miały swój inny dom, ale na razie nie chcę ich odławiać by nie robić zamieszania i większego syfu w akwarium przy odławianiu.

Podłoże: żwir, parę kamieni żółtego piaskowca.

Karmienie rybek minimalne.

Podaję parametry wody w obu akwariach (testy zoolek).

Dzień: 6.12.2008

450 l._____112 l.

--------------------

PH = 7,5 ___ PH = 7

No2 = 0 ____ No2 = 5

No3 = 5 ____ No3 = 80

NH3 = 0 ____ NH3 = 0

Po4 = 0,6 ___ Po4 = 0,8

Dzień: 14.12.2008

450 l. _____ 112 l. (1 dzień po podmiance)

------ ------

PH = 7,5 ___ PH = 7,5

No2 = 0_____ No2 = 0

No3 = 5 ____ No3 = 80

NH3 = 0 ____ NH3 = 0

Po4 = 0,2 ___Po = 1,0

KH = 3 (krople) ___KH = 5 (kropli)

GH = 5 (kropli) ___ GH = 5 (kropli)

(450 l akwa) Filtry:

-Zewnętrzny-wieszany na szybie

HBL – 601 kaskadowy (przegrodowy) 500 l.

-Zewnętrzny kubełkowy AquaNowa NCF-1500

(wkład:ceramiczny, gąbka, fliselina, zeolit)

(112 l akwa) Filtry:

-Wewnętrzny Aquael 206 l

(gąbka)

- Wewnętrzny HJ-722 600 l.

(fliselina, zeolit)

A teraz do rzeczy:

W 450 l jak widać bez zmian i nic się nie dzieje, ale w tym 112 l jest problem.

Od dłuższego już czasu woda jest totalnie zielona tak, że ryb nie widać. Wczoraj robiłam podmianę 1/3 wody, (jak co tydzień, wodą odstaną 7 dni). Z tego, co wyczytałam w info., które było umieszczone wraz z testami, jeśli woda ma parametry No3 = 80 lub wyżej, wtedy trzeba wymienić całą wodę w akwarium. Nie wiem za bardzo, co robić?

Jeżeli to zrobię i dam nową wodę to mogę mieć znowu problemy z rybkami, a teraz odpukać z rybkami sytuacja się ustabilizowała. Do nowego niedojrzałego akawa też mam stracha je tam przerzucać. Może ktoś może mi coś mądrego doradzić, aby woda wróciła do normalności i nie ucierpiały na tym również rybki?

(jestem nowicjuszem, więc jeśli podałam coś mało profesjonalnie to mi wybaczcie)

Opublikowano

duze NO3 - nie dziwię się narobiły tam ryby tyle kupek że starczyło by na 450l a nie na 112

Po drugie dobierz obsadę bo nawet ne mówiąc o bocji to nawet te pysie co masz ze soba nie moga byc w tej konfiguracji

Opublikowano

Być może masz i rację.

Akwa są dwa, więc można to będzie potem jakoś dobrać.

Zapomniałam napisać iż wielkość rybek to 3-4 cm.

Tylko co z tym fantem zrobić, jeśli chodzi o wodę?

Opublikowano
Są tam obecnie: 4 red-redy, 6 yelow, 3 socolofi, 4 demasoni, 3 lombardy, oraz 4 glonojady i bocja, które zostały mi jeszcze z porzedniego akwarium. Glonojady i bocja będą miały swój inny dom, ale na razie nie chcę ich odławiać by nie robić zamieszania i większego syfu w akwarium przy odławianiu.

ta obsada jest zła... (pomijając bocje/glonojady) ponieważ nie uda Ci się utrzymać demasoni z yellow żywieniowo - zwyczajnie albo zabijesz demasony albo niedożywisz yellowy... poza tym demasony jeśli już to w większym stadzie... ciekawe jak się rozwiną lombardy w tym gronie... ogólnie fajnie że zacząłeś czytać ale narazie z obsadą kiepsko...

Podaję parametry wody w obu akwariach (testy zoolek).

Dzień: 6.12.2008

450 l._____112 l.

--------------------

PH = 7,5 ___ PH = 7

No2 = 0 ____ No2 = 5

No3 = 5 ____ No3 = 80

NH3 = 0 ____ NH3 = 0

Po4 = 0,6 ___ Po4 = 0,8

Dzień: 14.12.2008

450 l. _____ 112 l. (1 dzień po podmiance)

------ ------

PH = 7,5 ___ PH = 7,5

No2 = 0_____ No2 = 0

No3 = 5 ____ No3 = 80

NH3 = 0 ____ NH3 = 0

Po4 = 0,2 ___Po = 1,0

KH = 3 (krople) ___KH = 5 (kropli)

GH = 5 (kropli) ___ GH = 5 (kropli)

test zoolteka nie nadaje się do NO3... zwyczajnie kłamie, kup sery kropelkowy.

ale nawet jeśli odczyty NO3 są ok, to ja bym się i tak bardziej martwił pozostałymi parametrami...

KH - trzeba podnieść do lekko >10 (np sodą - ale w akwarium gdzie nie ma ryb - poczytaj o tej metodzie)

PH - przy podnoszeniu kH podniesie się do 8,2 więc ok

NO2 jeśli występuje jest znacznie bardziej niebezpieczne niż najwyższe nawet NO3

(450 l akwa) Filtry:

-Zewnętrzny-wieszany na szybie

HBL – 601 kaskadowy (przegrodowy) 500 l.

-Zewnętrzny kubełkowy AquaNowa NCF-1500

(wkład:ceramiczny, gąbka, fliselina, zeolit)

(112 l akwa) Filtry:

-Wewnętrzny Aquael 206 l

(gąbka)

- Wewnętrzny HJ-722 600 l.

(fliselina, zeolit)

do tego większego przydałby się wewnętrzny, i nie wiem czy ten kubełek wystarczy, ale taka juz moja opinia :wink:

małego nie komentuję bo nie ma być docelowym

A teraz do rzeczy:

W 450 l jak widać bez zmian i nic się nie dzieje, ale w tym 112 l jest problem.

Od dłuższego już czasu woda jest totalnie zielona tak, że ryb nie widać. Wczoraj robiłam podmianę 1/3 wody, (jak co tydzień, wodą odstaną 7 dni).

Zielone zniknie - natleniaj porzadnie i nic nie rób. Natomiast odstawanie wody przez 7 dni to nie wiem gdzie wyczytałeś ale nie powinieneś - w takiej przez 7 dni stojącej wodzie wyrosnąć moga niezłe cuda... jak juz chcesz odstawać to max 24h i to z pompką cyrkulacyjną...

Z tego, co wyczytałam w info., które było umieszczone wraz z testami, jeśli woda ma parametry No3 = 80 lub wyżej, wtedy trzeba wymienić całą wodę w akwarium. Nie wiem za bardzo, co robić?

Gdzieś to wyczytał??? :shock:

absolutnie nie tak

nigdy nie wymieniaj całej wody

max 30% i to też nie codziennie

poczytaj o cyklu azotowym, o dojrzałym zbiorniku, bo źródła których użyłeś są do kitu i wprowadzają w błąd (i to poważny)

Jeżeli to zrobię i dam nową wodę to mogę mieć znowu problemy z rybkami, a teraz odpukać z rybkami sytuacja się ustabilizowała. Do nowego niedojrzałego akawa też mam stracha je tam przerzucać. Może ktoś może mi coś mądrego doradzić, aby woda wróciła do normalności i nie ucierpiały na tym również rybki?

(jestem nowicjuszem, więc jeśli podałam coś mało profesjonalnie to mi wybaczcie)

na sam koniec...

ja na twoim miejscu bym wrzucił ryby do dużego zbiornika razem z wodą z małego... wsadził tam wszystkie filtry, wyregulował parametry kH, pH i czekał... nie karmiąc za dużo

dlatego choćby, że wyglada na to że oba akwaria nie sa dojrzałe i trzymanie ryb w małym gdzie jest mniej wody może spowodować szybsze zmiany parametrów... duże się tak szybko nei zdestabilizuje...

to wszystko opoerając się na założeniu że masz dobre testy na NO3 ale moim zdaniem nie masz nawet tej wiedzy... (złe testy)

jednak rób to z głową i poczytaj więcej... www.klub-malawi.pl oraz forum

narazie falstart :wink:

powodzenia