Skocz do zawartości

słowniczek nazw sklepowych ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio odwiedzilem nowo otwarty sklep w Galerii Krakowskiej. Sklep nieduzy, jak na tego typu miejsce, ale za to jakie fantastyczne nowe nazwy pyszczakow poznalem ;) Jedziemy:

Na początku AULONACARA, do wyboru 2 gatunki

Obok plywaja Labidochromisy KONGHI

W akwarium niżej tajemnicze i inne od wszystkich TRAWENSE,

Dalej ładne w paski MAYGANO i do bólu pospolite CORELEUSy,

Przy takich hitach, aż dziwi tak nieznaczne przekręcenie FUSCOTENIATUSa..

I znów na niebiesko, bo oto DEMANSONI,

Obok, jakaś MAILANDIA i LOMBARDONI.

I wreszcie już na końcu KADUNGO...

zachwycony wchłonięciem nowej wiedzy, już miałem wychodzić, kiedy przy samym wejściu, akwarium, szafka, pokrywa.. po prostu KĄPLET :!:....

w sklepie malutkie akwaria z ogromnymi filtrami, ktore robia taki mlyn, ze ryby ledwo zyja zmuszone do nieustajacej walki o utrzymanie sie w miejscu... nie polecam

i nie wiedziałem, gdzie dać ten wątek, to sklepów czy OT, poszło tu, bo może to być rozwojowy wątek. Zachęcam do wpisywania kolejnych ciekawych "nowych" gatunków ;)

Opublikowano

Mój lokalny sklep z "pyszniakami" nie ma ambicji operowania nazwami łacińskimi, wybierają raczej rodzime nazewnictwo :P I tak ostatnio można było dostać takie egzotyczne ryby jak Pyszczak Śnieżny, Mango Niebieskie itp.

Opublikowano
ostatnio odwiedzilem nowo otwarty sklep w Galerii Krakowskiej. Sklep nieduzy, jak na tego typu miejsce, ale za to jakie fantastyczne nowe nazwy pyszczakow poznalem ;) Jedziemy:

Na początku AULONACARA, do wyboru 2 gatunki

Obok plywaja Labidochromisy KONGHI

W akwarium niżej tajemnicze i inne od wszystkich TRAWENSE,

Dalej ładne w paski MAYGANO i do bólu pospolite CORELEUSy,

Przy takich hitach, aż dziwi tak nieznaczne przekręcenie FUSCOTENIATUSa..

I znów na niebiesko, bo oto DEMANSONI,

Obok, jakaś MAILANDIA i LOMBARDONI.

I wreszcie już na końcu KADUNGO...

zachwycony wchłonięciem nowej wiedzy, już miałem wychodzić, kiedy przy samym wejściu, akwarium, szafka, pokrywa.. po prostu KĄPLET :!:....

w sklepie malutkie akwaria z ogromnymi filtrami, ktore robia taki mlyn, ze ryby ledwo zyja zmuszone do nieustajacej walki o utrzymanie sie w miejscu... nie polecam

i nie wiedziałem, gdzie dać ten wątek, to sklepów czy OT, poszło tu, bo może to być rozwojowy wątek. Zachęcam do wpisywania kolejnych ciekawych "nowych" gatunków ;)

Czy zwróciłeś uwagę o faktycznym stanie rzeczy personelowi tudziez włascicielowi sklepu ?

Czy poprostu opusciles go ?

Opublikowano

ja tam sie nie odzywam jak widze, ze co sprzekrecaja bo ci ludzie pojecia o tym nie maja, a jedynie wyraze glosniej swoja opinie na ten temat w stylu " jak oni nie wiedza jak sie ryby nazywaja to pewnie na reszcie tez sie nei znaja " jeszcze zaden z pracownikow nigdy sie nie odezwal :D:D, a raczej uciekaja po katach

z ciekawszych nazw hmm

pyszczak żółty )(jelołki) a 2 gat to l caraleus pływały w tym samy akwarium tylko wieksze to były caraleusy jak sie dowiedziałem

i ogolnie spotykany pyszczak malawi

Hmmm

A zamiast czepiac sie sklepow popytaajcie tych co we wrocławskim zoo byli jak sie pyszczaki nazywaja

melanochromi sjohanni

nazwa polska melanik johani czy jak to było ;D

Opublikowano

Co do wrocławskiego ZOO, to nie wiadomo jak potoczą się jego losy.

Wykryto 71 gatunków żyjących w tragicznych warunkach.

P.Gucwiński już tylko do końca roku będzie dyrektorem ZOO, a władze miasta rozważają zamknięcie ogrodu.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak byłem w sklepie w brzesku zauważyłem ( o dziwo) akwarium z pyszczakami. Ot takie nie duże 40L. Dla ciekawości spytałem się co to za pyszczak (yellow).

Sprzedawca: Nie wiem, yyy nie pamiętam łacińskiej nazwy, ale to jest ten sam co ten ( i wskazuje na auratusa) tylko one się tak wybarwiają na taki kolor.

Ja: Do widzenia.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.