Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie cztery małe pytania:

1. Czekam właśnie na akwarium i pomyślałem czemu by nie wypłukać już piasku żeby potem już się z tym nie męczyć, i tu jest moje pytanie czy jak wypłucze już piasek (ten z castoramy) i przesypie go potem do jakiegoś wiadra to czy będzie mógł tak czekać zamknięty aż do pojawienia się zbiornika?

2. Jak najlepiej go wypłukać?

3. Czy 25kg wystarczy dla zbiornika 100x45x55? Jaka mniej więcej grubość powinna być warstwy piasku?

4. Czy skałki mogę wymyć wężem ogrodowym po prostu je spłukać pod ciśnieniem?

Opublikowano

1. zależy ile ma w tym wiadrze czekać... ale raczej nie zamkniętym

2. w misce w wannie partiami - wężem od prysznica - którym będziesz mielił piasek... zanieczyszczenia wypłyną górą, piasek zostanie w misce :P

3. powinna być ~4cm starczy

4. polej z prysznica...

Opublikowano

Jak ma tyle czasu mokry leżeć, to wypłócz go później, a nie już teraz. Jeszcze zajdą Ci jakieś procesy gnijne czy coś takiego. Po co Ci to.

Opublikowano
Jak ma tyle czasu mokry leżeć, to wypłócz go później, a nie już teraz. Jeszcze zajdą Ci jakieś procesy gnijne czy coś takiego. Po co Ci to.

Sision, kolega Daniel.iron się już nie może doczekać... czytałeś że dwa tygodnie jeszcze... więc chociaż by sobie piasek wypłukał patrząc na puste miejsce na akwa :P:wink::lol:

nidgy tak nie miałeś? :mrgreen:

Daniel: dwa tygodnie za długo - 3 dni to jeszcze :P

Opublikowano
nidgy tak nie miałeś? :mrgreen:

Kiedyś z pośpiechu zapomniałem dać styro pod akwa i jak je zalałem, to pękło dno. Nie bierzcie ze mnie przykładu :mrgreen:

Daniel - cierpliwość u akwarysty jest niezwykle ważna 8)

Opublikowano

Tak tak wiem, cierpliwość przede wszystkim :):) Ale sami wiecie jak to jest. Jak nie mam baniaka to robię wszystko czasem nawet 3 razy w tygodniu idę gdzieś żeby patrzeć czy mi się coś nie przyda, czy to zoolog czy inny sklep, znając życie jak będzie już stało i dojrzewało to będę patrzeć jak ładnie wygląda woda w akwarium :D i będę czekać na rybki :) A potem hodować i gapić się na te maleństwa i czekać do pierwszych oznak czy to Pan czy to Pani itp. do pierwszego tarła, do pierwszych potyczek :D:D To jest lepsze jak czekanie na prezent pod choinke :lol: