Skocz do zawartości

[112l] Dwa problemy z wodą po starcie akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj w końcu zalałem moje 112l Malawi i oto problemy, które się pojawiły:

1. Woda jest dość mocno zmętniona. Czy to przejściowe, szczególnie biorąc pod uwagę podłoże (piasek i koło 1kg grysu/żwiru białego dolomitowego i marmurowego) oraz kamienie?

2. Od wczoraj temperatura oscylowała w granicach 30 stopni, więc jakieś 3h temu wyłączyłem grzałkę (z termostatem, ustawioną na 26), ale temperatura ani śni spadać... :shock: (termometr specjalnie kupiłem dzisiaj wewnętrzny no i dzięki temu precyzyjny, a wywaliłem LCD, bo myślałem że to on błędnie podaje temperaturę - pokazywał od wczoraj 29/30) Warto dodać, że w pokoju są 24 stopnie. Nie mam pojęcia co z tym fantem robić i co jest tego przyczyną.

Opublikowano

1.zmetnienie minie. spokojnie.czekaj.

2. temperatura sie wyrowna...w koncu nie moze byc w akwa 30*C , a w pokoju 24. wirnik ci tak bardzo nie nagrzeje akwa(gdyby tak bylo to ja bym grzalek w zadnym z akwa nie stosowal :wink: )

Opublikowano

u mnie w pokoju jest temperatura 23 stopni, po 12 godzinach swiecenia ( z wylaczoną grzalka ) akwa osiaga temp. 27 stopni .

wiec te 28 stopni po calym dniu swiecenia w ziemie mozesz mieć :)

Opublikowano

No to widzę, że grzałka to chyba była zbędna (a raczej awaryjna), inwestycja...

Ok, niech sobie będzie w akwa, przynajmniej jedno urządzenie ciągnące prąd mniej.

Po za tym ta moja to jakiś chiński badziew, mimo że sygnowana przez Hagen bodajże... Chodzi o niejaką "Elite 100W" - pokrętło jakby wykręciło się po kilku próbach zmiany temperatury (sprawdzałem, czy działa), nie za mocnych - delikatnych (miesiąc temu - po zakupie akwa) i już nie dało się włożyć na miejsce tak, aby działało. Już nie chciałem się bawić z jakimiś tam gwarancjami, bo by mnie jeszcze oskarżyli o celowe zepsucie i kazali "ostrożnie z badziewiem". Fartem ustawiłem termostat na 26, więc z tym nie powinno być problemu, bo tylko ten "patyczek" na pokrętło już nie reaguje gdy się nim kręci, po prostu jakby kręcić patykiem wbitym w piasek. Ehhh, jak teraz patrzę na promocję - Tetra 100W u Trzmiela za niecałe 38zł, to aż mi się żal robi, że za to g... dałem bodajże 27... Jednak nie opłaca się kupować chińskiego szajsu żeby zaoszczędzić parę złotych - oto puenta :idea:

Opublikowano
u mnie w pokoju jest temperatura 23 stopni, po 12 godzinach swiecenia ( z wylaczoną grzalka ) akwa osiaga temp. 27 stopni .

wiec te 28 stopni po calym dniu swiecenia w ziemie mozesz mieć :)

już teraz zacznij się martwić o lato - bo gdy w domu będziesz mieć 26-27 to w akwarium będziesz mógł gotować rybki.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o mnie to w zimie i w lecie mam tą samą temperaturę w pokoju, z racji działania grzejnika oczywiście. Oprócz tego akwarium w 100% nie jest narażone na promienie słoneczne (stoi pod oknem) i przez większość czasu mam zasłonięte żaluzje, szczególnie w lecie.

O 9.00 temperatura wynosiła 27 stopni i dokładnie taka sama utrzymuje się teraz (światło jest włączone od ok. 10.30).

Mam jeszcze pytanie co do tzw. "ryb startowych" - w niedzielę jadę się rozejrzeć na giełdę, myślałem o kupnie kilku jakiś brudasów, żeby mi wspomogły rozwój bakterii (przy czym stosuję JBL Denitrol jako biostarter). Kupić czy raczej nie, i jeśli tak to jakich i ile? Dodam, że od zalania mam w akwa jakieś 7 świderków, na giełdzie chcę jeszcze kupić 10.

Opublikowano
kup z 3 ryby takie jakie będziesz miał w obsadzie.

Potem już tylko uzupełnisz obsadę

Od wczoraj rana mam 3 Saulosi.

Z parametrami jest ok, bo 31h po ich wpuszczeniu NO3 na poziomie 10mg/l, a NO2 0mg/l stale od zalania akwa.

Inne parametry to:

pH = 7,6 (też stałe)

KH = 8 (max było 10)

GH = 10 (raz max było 14)

Temperatura - w nocy 26 stopni, w dzień do 27 (bez grzałki)

Jeżeli NO2 się utrzyma na zerze to w niedzielę dokupię jeszcze 9 sztuk.

Opublikowano

12 sztuk w 112?

po co Ci tyle?

co zrobisz z nadmiarem?

nie prościej kupić 5 góra 6?

z 9 sztuk spokojnie dobierzesz haremik