Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opinie kolegów potwierdzają, że prawidłowa filtracja to bardziej sztuka, wiedza i doświadczenie niż żelazne zasady - jak to jest np. z temperaturą.

Na początek oczywiście nie polecam eksperymentów - sam zacząłem (i trwam przy tym!) od filtracji opartej na filtrze wewnętrznym i zewnętrznym. Uważam jednak, że mozliwe są alternatywy - szczególnie w zbiornikach mniejszych, z rybami niezbyt brudzącymi (np.muszlowce). W zupełnie małych stosuje się natomiast zwykle tylko jeden filtr - wewnętrzny, który pełni wtedy rolę uniwersalną. Żadnemu z producentów nie udało się wmontować w taki filtr zakazu pełnienia funkcji filtra biologicznego - wg wielu przypisanej do filtra zewnętrznego.

Poza tym ciekaw jestem jak przebiega to żmudne ustawianie filtrów i dekoracji, tak zeby zbierać zanieczyszczenia mechaniczne. Poczułem sie bardzo prostacko z tym moim sprzątaniem za pomocą węża z obcięta butelką na końcu. Jak to się ustawia filtr wewnętrzny i kontroluje, czy jest juz optymalnie czy nie? A jesli optymalne ustawienie filtra wypadnie na środku przedniej szyby to co?