Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ziemniak na tym to polega że planujemy a potem realizujemy a informacje odnośnie grubości szkła i filtracji w takim zbiorniku były mi potrzebne a forum ma chyba służy pomocy więc nie rozumiem dlaczego pytanie jest nie na miejscu.

tak bastek, ale Ty nie zamierzasz tego zbiornika na razie stawiać. Sam napisałeś, że nie masz pieniędzy na razie i to są dalekie plany. Więc IMO nie ma sensu, żeby ktoś się głowił i pisał o czymś jak nie wiadomo czy ten zbiornik w ogóle powstanie. Sam wiesz, że z planami szczególnie takimi dalekimi różnie bywa.

Opublikowano

Malawiści a co Wy na taki filtr?

Filtr beczkowy do oczek wodnych zamknięty. Za ok. 200 zł o poj 60l. Jak myślicie zdał by egzamin w akwa bo cena nie jest zabójcza. Zastanawia mnie jeszcze czy nie za głośno pracują takie filtry.

Opublikowano

głośność to jedno, a drugie to.. objetość. Nie wiem czy nie będzie taka beczka za mała. Nie mam doświadczenia z sumpem, jednak wydaje mi się, że 60 litrów to może być mało. Ale z drugiej strony, zasypany dobrym wkładem biologicznym...:)

Opublikowano

Filtru do oczek nie są zazwyczaj ciśnieniowe- mogą wystapić problemy ze szczelnością. No chyba, że ustawisz je na poziomie akwarium, ale chyba nie muszę dodawać, jakby to wyglądało :wink: ...

Głośność takiego filtra zależy od użytej pompy. Tu wybór masz spory, ale tak, jak pisałem wcześniej, filtry stawowe lepiej stosować w stawach...

Kolejny raz polecam Ci zrobienie filtra przelewowego (jeśli nie mozesz się zdecydować na sumpa). Wyjdzie pewnie nawet taniej niż taki beczkowy, a wydajność miałby podobną.

Opublikowano

Ja co do obsady będę polecał Labeotropheusy fuelleborni :D

U mnie pływa ich sobie 12 i ręczę Ci ,że nie narzekają na brak miejsca:)))

Poza nimi pływa jeszcze 6 elongatusów chewere i kilka zbrojników niebieskich i to cała obsada:)))

A co do filtracji to wew 2 pompy o wydajności 1500l/h i po ostrym sprzeciwie mżonki jako biologiczny będzie ciągnął eheim 2217 lub tetra 1200 z tym ,że jako prefiltr będzie robił zepsuty eheim 2217:)))